Idegenforgalmi versenyképesség: a világ középmezőnyéhez tartozik Románia

A hazai turisztikai szolgáltatások viszonylag drágák, amit részben kompenzálnak a jó közegészségügyi viszonyok és a megfelelő közbiztonság.

Közzétette a Világgazdasági Fórum (WEF) a világ országainak  idegenforgalom versenyképességét vizsgáló tanulmányát. A rangsor élén, akárcsak a legutóbbi, 2015-ös felméréskor, Spanyolország áll. A dobogó két alacsonyabb fokán sem történt változás, második Franciaország, harmadik Németország. Japán 5 pozíciót javítva a negyedik helyre jött fel, megelőzve Nagy-Britanniát, az Amerikai Egyesült Államokat, Ausztráliát, Olaszországot és Kanadát.

A legjobb helyezést elért fejlődő ország Kína, mely a 15. helyen áll. Két év alatt az indiai idegenforgalom versenyképessége javult leginkább, jelenleg világviszonylatban 40., míg két évvel korábban csak az 52. volt. Ezzel szemben Ciprus 16 helyet vesztett, idén az 52. helyen áll. Románia két helyet rontva a 68. pozícióba került. A magyar idegenforgalom versenyképességét a tanulmány készítői a 49. helyre rangsorolták. Komoly kritikája a hazai turisztikai iparnak az a tény is, hogy Bulgária 23 hellyel előz meg bennünket. A turizmus terén olyan egzotikus országok is versenyképesebbek nálunk, mint Costa Rica, Indonézia, Peru és Chile.

Az elemzés során 14 szempontot vettek figyelembe: a gazdasági környezetet, az egészségügy- és az infrastruktúra állapotát, a közbiztonságot, az adott ország természeti- és kulturális látványosságait, az idegenforgalmi szolgáltatások árait stb. Románia az egészségügy és a higiéniai viszonyok tekintetében érte el a legjobb helyezést, 31. a 136 országot felsorakoztató listán. Viszonylag jól állunk a közbiztonság terén is, mely tekintetben csak 38 állam előz meg bennünket.

A tanulmány készítői úgy ítélték meg, hogy a közút- és vasúthálózat állapota komoly kívánnivalókat hagy maga után, ezért aztán a közép-kelet-európai régióból csak Bosznia-Hercegovina és a Moldáv Köztársaság kapott alacsonyabb osztályzatot nálunk. Románia úthálózata 2,8 pontot kapott, kevesebbet, mint Albánia (3,1), Montenegró (3,2) és Macedónia (3,3), a 4,4 pontra taksált Magyarországról nem is beszélve.

A tanulmány szerint Romániában az idegenforgalmi szolgáltatások viszonylag drágák, az árak 84 országban alacsonyabbak, mint nálunk, köztük olyan nálunk gazdagabb államokban is, mint Csehország, Portugália, Szlovákia vagy Lengyelország.  Magyarországot csak a közbiztonság, a gazdasági környezet és a természeti látnivalók tekintetében előzzük meg, míg a kulturális látnivalók és a gazdasági turizmusban rejlő potenciált illetően a szerzők ugyanazon szintre helyezik a két országot.

A turizmus a világ országai összesített bruttó hazai termékének több mint 10 százalékát állítja elő. Romániába tavaly 2,2 millió turista érkezett, az ágazat árbevétele 2,3 milliárd dollár volt. A hivatalos statisztikák szerint idegenforgalomból idehaza mintegy 190 ezer ember él, vagyis az alkalmazottak 2,2 százaléka. Magyarország számára 4,7 milliárd dollár bevételt generált a turizmus az elmúlt évben, s megközelítőleg negyedmillió embernek, vagyis a munkavállalók 4 százalékának biztosította a megélhetését.     

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?