Ennyivel keresnek kevesebbet a nők Romániában, mint a férfiak

Körülbelül 7 százalékkal kevesebb fizetést kaptak tavaly a nők, mint a férfiak - közölte az Országos Statisztikai Hivatal szerdán.

2015-ben míg a nők átlagban havonta  bruttó 2453 lejt vihettek haza, addig a férfiak 2646 lejt. A nettó fizetésekben ez a különbség: 1783 és 1928 lej a férfiak javára.

A statisztikai hivatal azokat a területekre is rámutatott, ahol a hatalmasak a nők és a férfiak számára nyújtott fizetések közti különbségek: pénzügyi és biztosítási szektor (41,4 százalékos különbség), szolgáltatások (28,6 százalék), feldolgozóipar (25,0 százalék).

Tavaly 4611,4 ezer személyt foglalkoztattak hivatalosan, ez 103,7 alkalmazottal több, mint 2014-ben. A hivatal adatai szerint a munkavállalók 53 százaléka férfi - 2015-ben 67 ezerrel több férfi állt munkába, mint 2014-ben, míg 36,7 ezerrel több nő kapott munkát, mint tavalyelőtt.  

A: mezőgazdaság, vadgazdálkodás, erdőgazdálkodás; B: kitermelőipar; C: feldolgozóipar; D: villamosenergia-, gáz-, gőz-, vízellátás; E: vízgazdálkodás; F: építőipar; G: kereskedelem, gépjárműjavítás; H: szállítás, raktározás; I: szálláshely-szolgáltatás, vendéglátás; J: adatszolgáltatás, távközlés; K: pénzügyi közvetítés; L: ingatlanközvetítés; M: kutatás; N: adminisztratív szolgáltatás; O: közigazgatás; P: oktatás; Q: egészségügy, szociális ellátás; R: kulturális tevékenység; S: más szolgáltatás; T: háztartásbeli; U: területen kívüli szervezetek tevékenységei

A fenti táblázatból kiderül, hogy pénzügyi közvetítéssel rengeteg nő foglalkozik, ám korábban már kiderült, közel sem keresnek annyit, mint a férfiak. Az oktatás szintén „elnőiesedett”, akárcsak az egészségügy és a szociális ellátás, illetve a vendéglátás.

A férfiak leginkább a kitermelőiparban, az építőiparban, a szállítóiparban, illetve a mezőgazdaság, vadgazdálkodás, erdőgazdálkodás szektorban dominálnak.

Hogy az alkalmazottak többsége milyen szektorban tevékenykedik, régiónként változik. Országos szinten a legtöbb alkalmazott kereskedelmi szolgáltatásokkal (41,2 százalék) keresi kenyerét, 36,4 százalékuk pedig az iparban (leginkább az építőiparban) dolgozik. Mezőgazdasággal az észak-keleti régióban foglalkoznak a legtöbben (27,5 százalék), a Székelyföldet is magába foglaló központi régióban ez az arány 18,7 százalék. Míg a központi régióban kereskedelmi szolgáltatásokkal az alkalmazottak 35,3 százaléka foglalkozik, addig ez Bukarest-Ilfov régióban 60,5 százalék. Szociális szolgáltatásokkal a legtöbben dél-havasalföldön keresik kenyerüket. 

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?