Kezdőket és szabadúszókat vonzanak egy fedél alá Csíkszeredában

Szabadúszó, illetve kisvállalkozók munkáját elősegítő közösségi teret hoztak létre a The House Egyesület tagjai Csíkszeredában. A kezdeményezés lényege, hogy szabadon használható munkafelületet biztosítsanak azok számára, akiknek nem éri meg drága irodahelyiséget bérelni munkájuk végzéséhez.  

A fiatal vállalkozókat tömörítő kezdeményezés ötlete tavaly novemberben merült fel az alapítók –  Szilágyi Levente, Lukács László Alpár, Kovács Tibor és Vigh Zsombor – fejében. A külföldről, illetve Erdély nagy városaiból hazatérő fiatalok a távolban tapasztalt sikeres, hasonló egyesületek hatására döntöttek úgy, hogy Csíkszeredában is meghonosítják a Nyugatról hozott mintát. Nagyváradon a Coworking Oradea, Kolozsváron pedig a ClujHub voltak az első, ma is jól működő hasonló kezdeményezések, amelyekkel a csíkszeredai fiatalok megismerkedtek. Ezek szolgáltak mintául a The House létrehozásához.

„Az inspirált bennünket, hogy Csíkszeredában is sok fiatal szakember dolgozik, azonban nincs meg az anyagi hátterük ahhoz, hogy saját irodát nyissanak. Nekik biztosítunk lehetőséget a munkájuk végzéséhez. A The House egyik legfontosabb célja az, hogy hasonló, innovatív gondolkodású emberek dolgozhassanak együtt. Tapasztalatcsere zajlik itt napi szinten, sőt már szakmai kapcsolatok is születtek a vállalkozók között, annak ellenére, hogy éppen csak túlléptünk a tesztüzemmódon” – mondta lapunknak Lukács László Alpár.

Az egy- és kétszemélyes vállalkozásokat felkaroló egyesület létrehozásához kérdőíves felmérést állítottak össze az alapítók. Ennek eredményei alapján vált egyértelművé számukra, hogy Csíkszeredában is igény mutatkozik a hasonló intézményekre.

A The House hétfőn, július 11-én kezdte meg hivatalosan a működését, előtte, július 8-án nyílt napot tartottak. Az eseményt csupán a legnagyobb közösségi oldalon hirdették meg, de még így nagyon sok érdeklődőt vonzott.

„A nyílt napnak sok résztvevője volt, amelyet nagy örömmel könyveltünk el, hiszen új munkatársakat is szereztünk. A látogatók egy része komolyan érdeklődött, és jelezték, hogy szívesen bekapcsolódnának a The House-ba” – részletezte Szilágyi Levente.

Az épület, amelyben a The House a munkafelületeket létrehozta az egyik alapító tag szüleinek a tulajdonában van, tőlük bérelik a helyiségeket. Öt iroda és egy tárgyaló áll a dolgozni vágyók rendelkezésére, ezeken kívül a mellékhelyiségek és egy konyha is szabadon használható bárki által. Az irodákban hozzávetőleg 20-25 ember, vagyis ennyi vállalkozás számára van hely. A tagok bérleti díjat fizetnek, lehetőségük van csupán egyetlen napra, egy hétre vagy hónapokra is kibérelni egy munkafelületet. A bérleti díjakból befolyt összeget a The House fejlesztésére használják fel a működtetők.

„A The House-ban egyébként nemcsak hétköznapi munka folyik, hanem műhelyfoglalkozásokat, szakmai találkozókat, valamint újfajta technológiákat bemutató előadásokat is tartunk, amelyeken szabadon részt vehetnek az itt dolgozók. Jelenleg hat vállalkozás működik itt, amelynek összesen 8 alkalmazottja van” – fejtette ki Vigh Zsombor.

Az első coworking, vagyis közös munkavégzést elősegítő, kivállalkozókat tömörítő kezdeményezés 2001-ben indult az Egyesült Államokban. Az Európai Unió országaiban 2012-ben startoltak hasonló kezdeményezések.

Kimaradt?