Holland Antillákról jöttek a legpénzesebb befektetők Romániába

A Karib-tengeri szigetországból félmilliárd euró áramlott Romániába 15 cégen keresztül. A törökök ugyanannyit fektettek be, de nekik 14 ezer vállalkozásuk van az országban.

Sürgősségi rendelettel készül megszüntetni a Cioloș-kabinet a mostanáig a kormány hivatali apparátusának keretében működő, a főtitkárságnak alárendelt Külföldi Beruházások Részleget. A feladatait a jövőben a Gazdasági és Kereskedelmi Minisztérium látja majd el, amely átveszi a teljes szakembergárdáját is.

„Jelenleg a külkereskedelem és a beruházások promoválásával különböző intézmények foglalkoznak, aminek következtében nem létezik egy egységes stratégia, ez pedig oda vezet, hogy Románia gazdasági potenciálja nincs kihasználva” – olvasható az átszervezésnek a határozattervezetben található indoklásában. A megszüntetés egy öt éve tartó folyamat zárómomentuma, melynek során Romániának beruházási célpontként történő népszerüsítésének feladatát folyamatosan passzolgatták különféle minisztériumok és intézmények között az egymást váltó kormányok. A Cioloș-kabinet szembemegy azzal, a fejlett országokban elterjedt gyakorlattal, hogy a potenciális beruházók becserkészését, illetve a velük való tárgyalásokat erre a célra létrehozott intézmények végzik.

Lanyhult a befektetők érdeklődése

A román gazdaságnak nagy szüksége van a külföldi beruházások felpörgetésére, a gazdasági válság kitörése óta ugyanis lényegesen lanyhult a befektetők érdeklődése. 2007-ben és 2008-ban egyaránt 8-9 milliárd euró áramlott a gazdaságba külföldi befektetések formájában, ám 2010 óta ez az összeg hozzávetőleg egyharmadára csökkent. A tavalyi különösen gyenge év volt, a beruházások összértéke mindössze 1,2 milliárd euró volt.

Az Országos Cégbíróság adatai szerint 2015 december 31-én a Romániában bejegyzett, külföldi tulajdonban levő vállalatok törzstőkéje 42,8 milliárd eurót tett ki. A Román Nemzeti Bank (BNR) ugyanakkor 60 milliárd eurónyi befektetésről beszél. A tetemes eltérésnek módszertani okai vannak, a BNR ugyanis befektetésnek tekinti az anyacégek által a hazai leányvállalatoknak folyósított kölcsönöket is.

A legnagyobb külhoni befektető Hollandia. A németalföldi tulajdonú vállalkozások száma 4700, ezek együttes törzstőkéje 8,4 milliárd eurót tesz ki. A hazai piacon jelen levő legnagyobb holland cégek az ING, az ABN Amro (amely jelenleg RBS néven működik), a Philips, a Den Braven és az Unilever. A második Ausztria 7000 céggel és 4,8 milliárdos tőkével, majd Németország következik 21 ezer vállalkozással, illetve 4,5 milliárd euróval.

Magyarországról ugyanannyi tőke áramlott Romániába, mint az Egyesült Államokból, 0,9 milliárd euró, ám a cégek számát tekintve már az anyaország vezet, 13 ezer – 7 ezerre. A legtöbb vállalkozást, 41 800-t olaszok jegyezték be, ám ezek együttesen csupán 1,6 milliárd eurót hoztak be az országba.

Az egy vállalkozásra eső befektetés tekintetében messze a Holland Antillák vezetnek. Az egzotikus szigetország 15 vállalattal képviselteti magát a hazai gazdaságban, ezek törzstőkéje 0,5 milliárd eurót tesz ki, ami cégenként 33 millió eurót jelent. Ezzel szemben az olaszok cégenként csak 38 ezer, az osztrákok 685 ezer, a magyarok 68 ezer eurót hoztak az országba. Izmos vállalkozásokkal van jelen Romániában Luxemburg is, 847 vállalat 1,4 milliárd eurót fektetett be.

A külföldi cégek teljes éves árbevétele 125 milliárd euró körül van, ami kb. fele a román gazdaság forgalmának. Régiós viszonylatban elég gyengén állunk a beruházások tekintetében, az egy főre eső külföldi beruházás nálunk kevesebb, mint 3000 euró, míg Magyarországon, Lengyelországban és Csehországban ennek a három-négyszerese.

 

Kapcsolódók

Kimaradt?