Féláras menüvel csábítanak torkoskodásra a székelyföldi vendéglők

A háromszéki vendéglősök idén hatodik  alkalommal szervezik magyarországi mintára a „Falánk csütörtököt", amely Erdélyben néhány éve székelyudvarhelyi kezdeményezésre honosodott meg, és amihez csatlakoztak a sepsiszentgyörgyi vendéglősök is.

Hagyomány szerint a böjt előtti utolsó csütörtökön kerül sor a „Falánk csütörtökre", amikor féláron adják az á la carte menüt, vagy külön menüsort állítanak össze erre az alkalomra, amit 50 százalékos kedvezménnyel kínálnak. Van, ahol fejenként 29 lejért lehet svédasztalos kínálatból étkezni. Az árcsökkentés nem vonatkozik az italokra, a napi menüre és a házhoz szállításra, hívják fel a figyelmet a szervezők.

Az akcióval a vendéglőbe járás kultúráját kívánják népszerűsíteni, és szélesebb körben bemutatni, hogy milyen jelenleg a székelyföldi vendéglőkultúra. Az akció iránt évről évre nő az érdeklődés, ezen a napon a vendéglők megsokszorozzák a látogatottságukat, mutattak rá a Sepsiszentgyörgyi Vendéglátók Egyesületének (SVESZ) képviselő. Idén hat sepsiszentgyörgyi vendéglő csatlakozott, így a Kolcza vendéglő, a Best Western Park Hotel, a Sugás vendéglő, a Genésa, a Korzó Irish Pub, és a Tribel FF.

Grubisics Levente, az akció szervezője felkérte az akcióban résztvevő vendéglők tulajdonosait, hogy regisztráljanak a www.gastromedia.ro/falank oldalon, erre kizárólag a statisztikák miatt lenne szükség és nincs anyagi vonzata. Hozzátették, hogy az elmúlt években próbálták a Falánk csütörtök akciót román vidékeken is meghonosítani, de nem találtak partnereket.

Kovács István, a SVESZ elnöke ugyanakkor rámutatott, hogy Székelyföldön még nem vált hétköznapivá a vendéglőben étkezés szokása, csak különleges alkalmakkor járnak vendéglőbe, vagy házhoz rendelik az ételeket, emiatt évek óta stagnál az éttermek forgalma. Ugyanakkor gondot jelent, hogy a nehéz munkával kinevelt személyzet külföldön keresi a boldogulását, emiatt az éttermek folyamatosan szakemberhiánnyal küszködnek. 

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?