Falánk Csütörtökre készülnek a székely vendéglátók

A PanGastRo Egyesület és Magyarország Csíkszeredai Főkonzulátusa ezúton hirdeti meg a Falánk Csütörtököt 2015. február 19-ére, melyhez várja a programban részt venni kívánó éttermek és beszállítók csatlakozását.

 „Egy étterem számára a legfontosabb az elégedett, visszajáró vendég. Míg régen talán elképzelhetetlen volt egy család számára, hogy időnként ne próbáljon ki egy-egy fogást saját konyháján kívül, mára úgy fest, kevesebbet áldozunk éttermi étkezésre. Ezt szeretné valamelyest megváltoztatni a Falánk Csütörtök program, amelyet idén február 19-én tartunk” – írja a maszol.ro-nak eljuttatott közleményében Váradi János, a PanGastRo Egyesület elnöke.

A program lényege, hogy a csatlakozó éttermekben ezen a napon a vendégek 50 százalékos kedvezményben részesülnek, vagy svédasztalos kínálat esetén 29 lejt fizetnek.

A Falánk Csütörtök különleges lehetőséget biztosít mind az éttermek, mind pedig a vendégek számára. Az újonnan betérő falatozónak a csökkentett ár lehetőséget kínál arra, hogy megismerjen új helyeket, megkóstoljon új ízeket, megtapasztaljon egy más közösségi hangulatot, az éttermek pedig szélesebb közönség előtt mutathatják be gasztronómiai tudásukat, tehetnek tanúbizonyságot kiváló vendégszeretetükről. Ezáltal idegenből törzsvendéggé válhatnak a betérők – hangsúlyozzák a szervezők.

Az akció elsődleges célja a kulturált étterembejárás hagyományának ápolása, de a Hamvazó Szerdát követő, minden ételt elfogyasztó „Falánk Csütörtök" újjáélesztésével a program a néphagyományokhoz is kapcsolódik.

Az idei Falánk Csütörtök folyamatába a PanGastRo Egyesület, illetve a www.gastromedia.ro portál mellett Magyarország Csíkszeredai Főkonzulátusa is bekapcsolódott társzervezőként és arra biztatja a résztvevő vendéglátóhelyeket, hogy a kedvezményes áron elfogyasztható ételek mellé kínáljanak magyar borokat, lehetőséget teremtve a magyar borvidékek bemutatkozására.

Miért falánk ez a csütörtök?

A közép-európai keresztény néphagyomány és szokásrend egyik kiemelt időszaka a Farsang. Ez a Húsvétot megelőző, Vízkereszttől Hamvazószerdáig tartó, váltakozó hosszúságú időszak számos érdekes, már-már elfeledett népszokást ápol. Ilyen például a Farsang elejét jelző „regélő hétfő” vagy a „farsang farkát” jelölő három jeles nap, a Húshagyó Kedd, a Hamvazó Szerda és a Torkos Csütörtök. Ezen a falánk napon – annak ellenére, hogy a keresztény Húsvétot megelőző 40 napos böjt kezdetét jelentő Hamvazó Szerdát követően ünnepeljük – ismét szabad volt húst fogyasztani, sőt bizonyos területeken a csütörtöki torkoskodás „kötelező” volt a farsangi maradékok elfogyasztása érdekében is.

A Falánk Csütörtök lebonyolítása

A Falánk Csütörtök akció iránt érdeklődő éttermek a www.gastromedia.ro/falank portálon tudják jelezni részvételi szándékukat. A regisztrált éttermek listáját a szervezők médiapartnerek segítségével juttatják el a vendégekhez.

A Falánk Csütörtök akció sikere érdekében, a szervezők nagykereskedők és éttermi beszállítók jelentkezését is várják azzal a feltétellel, hogy a kampányhoz csatlakozó vendéglátóhelyek az alapanyagok beszerzésekor kedvezményekben részesülnek.

A kedvezmények csak egyszeri alkalomra, a Falánk Csütörtök előtti napokra lesznek érvényesek. Az érdeklődő beszállító partnerek neve, címe, logója felkerül a program honlapjára, a www.gastromedia.ro/falank oldalra.

Kapcsolattartó:     Váradi János 0733 313 041, varadi@gastromedia.ro 

Kimaradt?