A Daciát is elérte a Volkswagen-botrány

Huszonhárom autógyártó 50 gépkocsitípusának károsanyag-kibocsátását veszik górcső alá a német hatóságok a Volkswagen-botrány kapcsán. A megvizsgált járművek között van a Dacia is.

A német hatóságok szerint több forrásból is úgy értesültek, hogy a Volkswagen mellett más autógyártók is manipulálják a járművek károsanyag-kibocsátását. A Dacia bukaresti képviselői egyelőre nem nyilatkoztak az ügyben.

A Daciának 2014-ben Németország volt az egyik legnagyobb piaca, a Renault tulajdonában levő román márka abban az évben 50 ezer autót adott el a németeknek. 2015 első tíz hónapjában 38 ezer Dacia kelt el Németországban.

A német autógyártóról nemrég kiderült: olyan szoftvert telepített 482 ezer dízelüzemű járműbe, amelynek segítségével kijátszhatók a károsanyag-kibocsátásra vonatkozó előírások. A VW elismerte, hogy mintegy 11 millió autó a manipuláció révén csak a próbapadon tartja a határérték alatt az emissziós értékeket, normál üzemmódban azonban nem.

Elemzők számításai szerint a VW nagyjából 4,3 milliárd eurót takarított meg a csalással, de a botrány legkevesebb 10 milliárd eurójába kerül majd.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?