Bukik a Mercedes, a Honda, a Mazda és a Mitsubishi is

Gyakorlatilag már nincs olyan autógyártó, amelyikről ki ne derült volna, hogy a dízel motorjai a gyakorlatban nem képesek a törvényi előírások szerinti károsanyag-kibocsátási szintet produkálni a laborokon kívül.

Ahogy az várható volt: a VW után sorra buknak meg a dízelmotoros autókat is gyártók. A Guardian négy további autógyártóról derítette ki, hogy bizonyos dízelmodelljei a teszteken mérthető, még elfogadható határértéknél sokkal nagyobb mennyiségben bocsátanak ki a menet közben nitrogén-oxidot.

A Mercedest, a Hondát, a Mazdát és a Mitsubishit egy Emmission Analytics (EA) nevű szervezet buktatott le azzal, hogy valós, hétköznapi használatban is megmérte a gyártó autóinak károsanyag-kibocsátását. Az EA úgy találta, hogy van olyan autótípus, mely kétszer-háromszor több nitrogén-oxidot enged működése során a levegőbe, mint amiről "papírja van".

Sőt, a Honda modelleknél mért NOx érték a szabályozási határszint hatszorosát, néhány meg nem nevezett 4x4-es járgány (tehát nem csak a Hondáé) pedig akár húszszoros értéket pöfögött ki a kipufogóján.

A Guardian szeptember végén azt már megírta, hogy  a Renault, a Nissan, a Hyundai, a Citroen, a Fiat és a Volvo új dízelei is jóval magasabb károsanyagmennyiséget engednek a légkörbe teljesen szokványos vezetési szokások mellett is, mint amiről az adatlapjaikon beszámolnak. Utóbbiak felelnek csak meg a szabályozási szinteknek.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?