Megszavazták: tíz százalékkal emelkedik decembertől a közalkalmazottak bére

Elsöprő többséggel megszavazta szerdán – döntő házként – a képviselőház a közalkalmazottak tíz százalékos béremelését december elsejétől. A törvényt az államfőnek is ki kell hirdetnie, hogy érvénybe lépjen. Az intézkedés több mint egymilliárd euróval terheli meg a jövő évi költségvetést.

Mint korábban megírtuk, a közalkalmazottak fizetésének egységesen tíz százalékkkal történő megemelését a képviselőház munkaügyi bizottsága a Szociáldemokrata Párt (PSD) javaslatára kedden már jóváhagyta. Az intézkedés nem érinti az egészségügyi és a tanügyi dolgozókat, mert a bérüket 25, illetve 15 százalékkal már megemelték.

A szerdán elfogadott törvény az egészségügyi dolgozók 25 százalékos béremeléséről szóló sürgősségi rendeletet módosítja Andrei Solomon szociáldemokrata képviselő javaslatára. Az ellenzék a módosítást ellenezte. Claudia Boghicevici liberális képviselő elmondta, azt kifogásolták, hogy a PSD-s képviselő teljesen váratlanul terjesztette elő indítványát, és nem nevezte meg azokat a forrásokat, amelyekből ezt a hatalmas béremelést fedezni lehetne. Boghicevici számításai szerint a közalkalmazotti fizetések tíz százalékos emelése a pedagógusok és az orvosok béremelésével együtt 0,7 százalékkal növelné a deficitet.

Ennek ellenére szerdán a módosítást a liberálisok is megszavazták: az ülésen jelen lévő 318 képviselő közül egyetlenegy ellenezte, heten pedig tartózkodtak. A Nemzeti Liberális Párt (PNL) frakcióvezetője nem adott különösebb magyarázatot álláspontjuk megváltoztatására. Elmondta, hogy a törvény szerdai cikkelyenkénti vitáján megpróbálták visszaküldeni a jogszabályt a bizottsághoz, és Claudia Boghicevicihez hasonlóan figyelmeztetett arra, hogy a béremelésnek nem készült el a hatástanulmánya, és nem tudni, hogy miből lesz rá jövőre fedezet. „Nem kellene becsapnunk a választóinkat” – jelentette ki.

Adrian Solomon kedden azzal indokolta a módosító javaslatát, hogy a jelenlegi "társadalmi-politikai helyzetben" nem lesz mód az új közalkalmazotti bértábla elfogadására. Szerinte a tíz százalékos béremelést a pénzügyminisztérium is támogatja. A szerdai szavazás után kijelentette: "Egy napig én voltam az első számú közellenség, pedig csak azt tettem, amit tennem kellett. Örvendek, hogy a kollégák felelősségteljesen szavaztak". Az intézkedést az RMDSZ képviselői is megszavazták

Megfigyelők szerint a jelenleg még kormányon lévő Szociáldemokrata Párt ezzel az intézkedéssel kívánta növelni népszerűségét. Elgondolásuk hátterében az állhat, hogy a tíz százalékos béremeléshez szükséges pénz előteremtése már nem az ő felelősségük, hanem a következő kormány feladata lesz.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?