Tíz százalékos béremelést akar december elsejétől a közszférában a PSD

Tíz százalékkal megemelné december elsejétől valamennyi közalkalmazott fizetését a Szociáldemokrata Párt (PSD). Az intézkedés rendkívüli módon megterhelné a jövő évi költségvetést.

A képviselőház munkaügyi bizottsága a Szociáldemokrata Párt javaslatára kedden tíz százalékos béremelést szavazott meg a közszférában. Az intézkedés december elsejétől lépne életbe, és döntő házként szerdán szavaz róla a képviselőház.

Minderről Claudia Boghicevici liberális  képviselő, a munkaügyi bizottság liberális tagja számolt be a sajtónak. Tájékoztatása szerint kedden a testület az egészségügyi dolgozók 25 százalékos béremeléséről szóló sürgősségi rendeletet tárgyalta. Ehhez nyújtott be a PSD módosító indítványt, amit a jelenlegi kormánytöbbség el is fogadott, így esély van arra, hogy a plénum is megszavazza.

"A PSD teljesen váratlanul terjesztette elő indítványát, és nem nevezte meg azokat a forrásokat, amelyekből ezt a hatalmas béremelést fedezni lehetne" – nyilatkozta a liberális politikus. Boghicevici számításai szerint a közalkalmazotti fizetések tíz százalékos emelése 2,2 milliárd lejjel terhelné meg a jövő évi költségvetést, és a többi béremeléssel együtt 0,7 százalékkal növelné a deficitet.

A módosító indítványt Adrian Solomon szociáldemokrata képviselő nyújtotta be. A HotNewsnak elmondta, a december elsejei általános béremelés azért indokolt a közszférában, mert a jelenlegi "társadalmi-politikai helyzetben" nem lesz mód az új közalkalmazotti bértábla elfogadására. Szerinte a tíz százalékos béremelést a pénzügyminisztérium is támogatja.

Kapcsolódók

Kimaradt?