Erdélyben készül a legnépszerűbb magyar édesség

A tősgyökeres magyar terméknek számító Balaton szeletet kizárólag Temesváron gyártják, az IKEA szaudi, kanadai és japán áruházaiban pedig Szamosújvárról származó áru is van.

Az idehaza forgalomba kerülő élelmiszerek jelentős része külföldön készül, még olyan hagyományos román márkák is importból származnak, mint a Poiana csokoládé és a Napolact fagylalt – mindkettőt Bulgáriában gyártják.

A piac globalizálódása nem egyoldalú jelenség, az egyik legkedveltebb, tradicionális magyar édességnek számító Balaton szeletet például Erdélyben állítják elő. A Szerencsi Csokoládégyár az 50-es évek végén kezdte el gyártani a csokoládéval bevont ostyaszeletet, mely a 80-as évekre a legnagyobb mennyiségben értékesített magyar édesipari termékké vált. A rendszerváltást követően több multinacionális vállalat portfóliójában megfordult: 2001-ben a Danone, 2006-ban a Kraft vette meg, majd 2008-ban a Nestlé tulajdonába került. A svájci óriásvállalat úgy döntött, hogy költségcsökkentési megfontolásból a termék gyártását Székesfehérvárról a temesvári üzemébe helyezi át. Bár Temesváron készül, a Nestlé nem forgalmazza a Balaton szeletet Romániában, a néhány magyar árura szakosodott hazai boltba pedig anyaországi kitérővel kerül, viszonteladókon keresztül.

A temesvári Nestlé gyárnak nem a Balaton szelet az egyetlen, kizárólag külföldön forgalmazott terméke. Herve de Froment, a vállalat romániai vezérigazgatójának elmondása szerint a Temesváron megtermelt nápolyi szeletek 25 százaléka megy exportra, Magyarországon kívül Görögországba, Csehországba, Bulgáriába és Ausztriába. Az italok esetén még nagyobb az exporttermékek aránya, melyek a balkáni országok mellett eljutnak Olaszországba, Lengyelországba és a Baltikumba.

A jugoszláv utódállamokban és Bulgáriában nagy hagyománya és kultusza van az erjesztett tejtermékek gyártásának és fogyasztásának, ám a piacra kerülő áru egy része Romániából származik. A Danone bukaresti gyára termelésének mintegy tizedét a balkáni országokban értékesítik. „Európa ezen részében nincsenek különbségek az ízesítés és a receptek tekintetében, csak a kiszerelésben. Romániában a kispoharas joghurt a népszerű, míg Bulgáriában ugyanazt a terméket nagy, 370 grammos pohárból fogyasztják” – nyilatkozta a Capital gazdasági hetilapnak Roxana Tisăinu, a Danone értékesítési igazgatója.

A használati tárgyak piacán szintén vannak olyan, Erdélyben készült termékek, melyek a világ számos országában megvásárolhatóak. Így például, a szamosújvári Sortilemn bútorgyár az IKEA legfontosabb hazai beszállítója. A svéd áruházláncon keresztül a Sortilemn termékei jelen vannak nemcsak az európai országok többségében, de Japánban, az Amerikai Egysült Államokban, Kanadában és Szaud-Arábiában is. Ugyancsak az IKEA égisze alatt árulják külföldön a gyulafehérvári Ipec Rt. termékeit.

A Fehér-megyei Rehó községben működő Rapel kft. luxustáskákat gyárt. A termelés 70 százalékát olyan világhírű márkák alatt hozzák forgalomba a világ számos országában, mint Hogan, Burberry, Churches és Furla.    

Kimaradt?