Spanyolországban vizsgálatot kezdeményezett az ügyészség a VW-csoport ellen

Csalás, illetve környezet és a természet elleni bűncselekmények gyanúja miatt vizsgálatot kezdeményezett a Volkswagen-csoport ellen Spanyolországban az ügyészség a madridi büntetőbíróságon hétfőn.

Marcelo de Azcárraga ügyész a vizsgálat megindítását több feljelentésre alapozva kéri, amelyeket a német nagyvállalattal szemben tettek a dél-európai országban.

Spanyolországban több mint 683 ezer olyan EA 189 típusú motorral üzemelő dízel gépjárművet értékesített a cégcsoport, amelyben egy beépített szoftverrel manipulálták az emissziós értékeket.

Az ügyész szerint a motorok manipulálásával a járművek károsították a környezetet, ráadásul az alacsony károsanyag-kibocsátású autók vásárlásához állami támogatás is járt, amelyet a megtévesztés miatt feltételezhetően indokolatlanul fizetett ki az államkincstár.

A VW korábban elismerte, hogy mintegy 11 millió autója érintett a botrányban, amelyekből 8 millió kocsit az Európai Unióban adtak el.

Spanyolországban a Volkswagen és a VW-csoporthoz tartozó Seat a két legnépszerűbb autómárka, az eladási listák élén állnak.

A cég jelentős beruházó Spanyolországban, két üzemében 16 ezren dolgoznak. A teljes autóipari ágazat a spanyol hazai össztermék közel 10 százalékát adja.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?