Bringabolondok szerelőműhelye nyílt Sepsiszentgyörgyön

A Vocalcycle-t két bringabolond sepsiszentgyörgyi fiatal alapította idén azzal a céllal, hogy beadott kerékpárokat személyre szabottan és felújítva adjanak vissza a tulajdonosának. A nemrég beindult vállalkozás egyik tagját, Molnár Hunort kérdeztük.

Kivel hoztátok tető alá ezt a vállalkozást?

A Vocalcycle-t Kerekes Attilával, egy iskoláskori barátommal hoztuk létre, mivel mindkettőnk élete szorosan összefügg a biciklizéssel. Fiatalabb korunkban több biciklis extrém sportot próbáltunk, műveltünk, többek között a triált vagy az úgynevezett dirt/street-et. Mivel az ilyen műfajokban számos probléma merül fel a bringákkal, ezért nekünk is gyakran foglalkozni kellett velük. Folyton újítgattuk, fejlesztettük, szerelgettünk. Az iskola elvégzése után, egyetemre iratkoztunk be, de egyikünknek sem jött be, így miután én Kolozsváron dolgoztam kerékpárszerelőként, ahol a fixizés meg a kerékpár-összerakás is megfertőzött, Satával (Attila) eldöntöttük, hogy együtt vágunk a személyre szabott kerékpárok bizniszébe.

Kerékpárokkal sokféleképpen lehet foglalkozni, miért éppen ezt választottátok?

Az inspirációt főként Budapest adta, ugyanis sokat mozogtunk ottani barátaink köreiben, ott tapasztaltuk igazán a mindennapos, városi kerékpározás, a fixizés flowját, élményét, és az ehhez társuló életérzést. A Vocalcycle tulajdonképpen egy kerékpárműhely, amely városi és országúti kerékpárok személyre szabott összeállításával és restaurálásával foglalkozik. Az a terv, hogy népszerűsítsük a kerékpározást mint eszközt, tevékenységet, életstílust, és hogy rávezessük az embereket a flow-ra a személyre szabott kerékpárok mindennapi használata, élvezete által. Irányelveink az építésben az egyszerűség, hasznosság, tartósság. Ez egy szolgáltatás, hiszen többnyire a vevővel közös ötletre/elképzelésre alapul, és amikor a vevő egyáltalán nem tudja, hogy mit akar, akkor pszichológiára is. Produktumról is beszélhetünk ugyanakkor, mert egy konkrét tárgy a végtermék, és művészet maga a kerékpár megtervezése, megkomponálása, az egész együtt: életforma.

A fixizés kerékpár legrégebbi, és legegyszerűbb formája. Egy egysebességes kerékpár, nem szabadonfutó, hanem fix fogaskerékkel, vagyis amikor a bicikli mozgásban van, a hajtókar is forog, egy másfajta kerékpározási élményt nyújtva: egy szorosabb kapcsolat jön létre a biciklis, a bicikli és az út között, a biciklit a testünk meghosszabbításának érezhetjük. A könnyű irányíthatósága, a letisztultsága, könnyű karbantartása miatt a fixi egyre népszerűbb. Mászáskor szóba sem jön a sebességváltás, a váltó hiánya miatt. Ha váltási lehetőséggel rendelkezel, valószínűleg engedsz a váltók csábításának és lassabban haladsz. Fixizéskor a dombok, hegyek intenzívebb tekerésre kényszerítenek. Általában egy fixi könnyebb, mint egy azonos minőségű, többsebességes bringa a plusz fogaskerekek, a fék- és váltórendszer hiánya miatt.

Mire számítotok: a befektetett anyagi tőke, energia megtérül hamar?

A fő feladat az, hogy igényt teremtsünk a szolgáltatásunkra és magára a mindennapi kerékpározásra, ugyanis a környékünkön nem sok az ilyen típusú „kerékpárbiznisz”, a mindennapi kerékpárhasználat kultúrájával is hadilábon állnak az emberek. Úgy gondoljuk, hogy kitartó és minőségi munkával elég gyorsan megtéríthető lenne a befektetés, viszont sok a hosszú távú célunk, amit szükségesnek találunk egy igazán jó brand kialakításához.

Kik tartoznak a célközönség soraiba?

Köztük szeretnénk tudni minden olyan embert, akinek van pénze ilyesmire, viszont fő célunk az is, hogy igényes elvárásoknak tudjunk eleget tenni, mert úgy a munka is élvezhetőbb. Készítünk gyerekbicikliket, férfi vagy nőit egyaránt, egy vagy többsebességes városi sétabicikliket, fixiket, országútikat, és nyitottak vagyunk bármilyen, új, egyedi ötlet kivitelezésére. Nyugat-európai, hasonló vállalkozásokkal összehasonlítva magunkat mindenképp olcsóbbak vagyunk a munkabér szempontjából, ezért próbáljuk a külföldieket is megszólítani. De számítunk a hazai piacra – a honlapunk ugyan angol nyelvű,mert a brand angolul teljesebb, jobban összeáll, egyszerűbb, de ez nem jelenti azt, hogy a kiszolgálás, a kommunikáció csak ezen a nyelven zajlik. Bizonyos mértékben feltételezzük, hogy azok az emberek, akik szeretnének tőlünk kerékpárt vásárolni – legalábbis a mi generációnktól számítva – már nagyrészt tudnak angolul.

Említetted, hogy a kerékpárkultúrával hadilábon állunk, miért látod így?

Egy térség kerékpárkultúráját sok tényező határozza meg, például a mindennapi kerékpárhasználat mértéke, tudatossága, a település kerékpáros infrastruktúrája, szubkultúrája stb. Mi úgy gondoljuk, hogy a vállalkozásunk jelenleg a kerékpáros szubkultúra része, igazából egyfajta reakció a társadalmi hiányra – ezért is egy jó üzlet –, viszont nemcsak a kerékpározás szintjén. Hisszük azt, hogy a mindennapi, zavartalan kerékpárhasználat hozzájárulhat egy élhetőbb környezet kialakításához.

Kimaradt?