Gyengült az orosz gazdaság

Oroszország bruttó hazai terméke (GDP) 1,9 százalékkal csökkent éves összehasonlításban az idei első negyedévben - derült ki az orosz statisztikai hivatal pénteken nyilvánosságra hozott előzetes adataiból.

A tavalyi utolsó negyedévben még 0,4 százalékos volt az éves szintű GDP-csökkenés. A statisztikai hivatal első gyorsbecslése kedvezőbb a kormány várakozásánál, miszerint 2,2 százalékkal esik vissza a gazdaság.

Az adatok azt mutatják, hogy a tavaly decemberben kicsúcsosodott monetáris válság és az alacsony olajárak hatása átterjedt a reálgazdaságra, így az orosz gazdaság zsugorodása felgyorsult. A vágtázó infláció, amelynek éves mértéke súrolja a 17 százalékot, lefelé húzza a vásárlóerőt és a fogyasztást. Az idei első negyedévben a kiskereskedelmi forgalom 6,7 százalékkal, az ipari termelés pedig 0,4 százalékkal csökkent éves összevetésben.

Bár az orosz kormány szerint a nehezén már túljutott a gazdaság, és a rubel 40 százalékkal erősödött a dollárhoz képest március óta, Alekszej Uljukajev gazdaságfejlesztési miniszter arra figyelmeztetett április végén, hogy az első negyedévhez képest a másodikban még nagyobb lehet a gazdasági visszaesés, mivel a pénzügyi helyzet javulásának hatása csak lassan gyűrűzik be a reálgazdaságba.

Az orosz kormány arra számít, hogy idén 2,8 százalékkal csökkenhet a GDP, jövőre pedig ismét növekedésnek indul a gazdaság. A Nemzetközi Valutaalap tavaszi előrejelzésében az idei évre 3,8 százalékos, a jövő évre pedig 1,1 százalékos GDP-csökkenést jósolt Oroszországnak.

Az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank (EBRD) még pesszimistább: csütörtökön nyilvánosságra hozott, idei második átfogó prognózisában azt jósolta, hogy az orosz gazdaság idén 4,5 százalékkal, jövőre pedig 1,8 százalékkal esik vissza.

Hangsúlyozta, hogy a hosszú távú orosz növekedési kilátások továbbra is gyengék, és nehéz elképzelni jelentősebb fellendülést, ha nem ér véget az orosz gazdaság "lekapcsolódásának" folyamata a világgazdaság többi részéről, és ha továbbra sem lesznek jelentős szerkezeti reformok Oroszországban. Az EBRD adatai szerint tavaly rekordértékű, nettó 154 milliárd dollárnyi tőkét vontak ki a befektetők Oroszországból.

Kimaradt?