Az AmCham küldöttségét fogadta Kelemen Hunor

Kelemen Hunor szövetségi elnök az Amerikai Kereskedelmi Kamara (AmCham) romániai irodájának delegációját fogadta hétfőn az RMDSZ bukaresti székházában. A találkozón elsősorban azokról az intézkedésekről beszéltek a felek, amelyek révén vállalkozóbarát környezetet lehet kialakítani Romániában, illetve melyek azok a prioritások, amelyek által fellendülhet az ország gazdasága.

Miért gyenge az uniós alapok lehívása?

Kelemen Hunor röviden vázolta Sorin Mîndruţescunak, az Amerikai Kereskedelmi Kamara romániai elnökének az RMDSZ Gazdasági Tanácsa által elkészített, Erdély 2020 gazdaságfejlesztési tervet, amely az Európai Unió 2014-2020 közötti költségvetésének hatékony felosztását és felhasználását tűzte ki célul az erdélyi magyar közösség igényeit véve figyelembe. Az Amerikai Kereskedelmi Kamara bukaresti irodája által összeállított romániai prioritási listán szintén kiemelt helyen szerepel az európai uniós alapok hatékony lehívása.

A felek egyetértettek abban, hogy Románia gyenge teljesítményt ért el az uniós források felhasználásában 2007-2013 között. Szerintük ez annak is tulajdonítható, hogy 2006-ban nem történt meg a szükséges konzultáció az önkormányzatok, az üzleti, az akadémiai, civil szféra között, így a 2007-2013 közötti időszakra érvényes finanszírozási javaslatok sem voltak megfelelően alapozva. Ezt a hibát kell most korrigálni – szögezték le.sorin mandrutescu

A minisztérium elé terjesztik az Erdély 2020-at

Kelemen Hunor elmondta, az RMDSZ az Európa-ügyi Minisztériumhoz is készül beterjeszteni az Erdély 2020 fejlesztési tervet, azzal a céllal, hogy kerüljenek be a szövetség elképzelései a romániai keret-stratégiába, amelyet Brüsszelnek terjesztenek elő a 2014-2020 költségvetési ciklus Romániára vonatkozó pályázási ütemezésére. Az európai intézmények jelzései alapján a következő hét évben az EU költségvetése ugyanakkora lesz, mint 2007-2013 között, ami azt jelenti, hogy Románia mintegy 31 milliárd euró értékű uniós forrást hívhat le 2014-2020 között.

Az Amerikai Kereskedelmi Kamara romániai irodájának küldöttsége elmondta, szorgalmazzák a politikusok és a vállalkozók, befektetők közötti valós párbeszédet. „Az RMDSZ erre nyitott" – mondta Kelemen Hunor, majd abban egyeztek meg, hogy a választásokat követően találkozókat szerveznek az RMDSZ Gazdasági Tanácsával valamint parlamenti frakcióival is.

„Az Erdély 2020 fejlesztési tervet magunkban nem tudjuk megvalósítani. Az RMDSZ javaslata egyben párbeszédre való felhívás politikai, önkormányzati és civil partnereink fele annak érdekében, hogy Erdély fejlődjön" – hangsúlyozta az RMDSZ elnöke.

Az Amerikai Kereskedelmi Kamara romániai irodáját 1993-ban alapították meg amerikai befektetők, azóta több mint 300 tagot számlál. Működése óta közel 10 milliárd dolláros befektetést eszközölt az országban tagjai révén, és több mint 200 ezer munkahelyet hozott létre.{loadposition kampany}

Kimaradt?