Fedezzük fel! – Új kezdet az Európai Unió pályázataiban

Az Európai Unióban az egyik legnagyobb problémát az jelenti, hogy a létező munkahelyek betöltésére nem elegendő a minimálképzés, ezért az egyik cél, hogy 2020-ra a felsőfokú végzettek aránya 32-ről 40 százalékra emelkedjen, valamint a korai iskolaelhagyók száma 14 százalékról 10-re csökkenjen.

Erről a témáról, az ifjúsági oktatási programokról és a felnőttek élethossziglani tanulásának fontosságáról Sáfrány Judit beszélt a Fedezzük fel! Új kezdet az eu-s finanszírozásban című marosvásárhelyi rendezvényen. A Kós Károly Akadémia, a Wilfried Martens Központ és az RMDSZ egy hónappal ezelőtt indított sorozata iránt nagy az érdeklődés, a kis- és közepes vállalkozók mellett kedden a civil szervezetek számára ismertették azokat a finanszírozási lehetőségeket, amelyekkel a 2015-2020-as időszakban élhetnek.

Markó Béla, a Kós Károly Alapítvány elnöke, mint a rendezvény házigazdája hangsúlyozta a pályázati kiírásokra való felkészülés jelentőségét, azt, hogy a verseny folyamatos, abban pedig felkészültségben, tudásban is jónak kell lenni. A moderátor Vincze Loránd, az RMDSZ külügyi titkára volt, aki az EU-s lehetőségekről szólva előbb összefoglalta azokat a leggyakrabban megfogalmazott kérdéseket, amelyeket a brüsszeli iroda munkatársaihoz szoktak intézni a romániai vállalkozók és civil szervezetek.

Például azt szokták megkérdezni, hogy egy egyesület számára hogyan lehet Brüsszelből pénzt szerezni, vagy hogyan áll egy leadott pályázat ügye, illetve sürgősen külföldi partnerre lenne szükség egy olyan pályázathoz, amelynek a határideje egy hét múlva lejár. Az RMDSZ Brüsszelben dolgozó külügyi titkára elmondta, a pályázati kiírások szerint kell eljárnia valamennyi szervezetnek, sem a pénzek közvetlen „megszerzésére” nincs lehetőség, sem arra, hogy az elbírálás folyamatába betekintsenek, ahogy a siker érdekében történő partnerszerésre sem elégséges egy hét, hiszen arra időben kell felkészülni, megalapozni azt.

A rendezvényen az EU-s finanszírozások általános kereteit simertette Sáfrány Judit, aki részletesen beszámolt az Unió 2020-as stratégiai fényében a közvetlen finanszírozási programokról, az Erasmus +, a Creative Europe programokról. Az Európai Bizottság Oktatási és Művelődési Főigazgatóságának munkatársa a szakmai felkészülés, a folyamatos képzés, az élethossziglan tartó tanulás jelentőségét hangsúlyozta, mint az Európai Unió egyik, 2020-as célkitűzését.

Gyakorlati tudnivalókról is szó esett a konferencián, a pályázási tapasztalatokról, arról, hogy miért érdemes pályázni: mert veszíteni nem veszít azzal senki, viszont ha belevág, megnyílnak előtte a lehetőségek.

 

Kapcsolódók

Kimaradt?