Ilyen közlekedésfejlesztések várhatók Maros megyében

Ha minden a tervek szerint halad, ha valamennyi szerződő fél, a román kormány, az Európai Unió, a vállalkozók, a hivatalok és intézmények betartják ígéreteiket, nagy változások állnak be Maros megye életében, óriási léptékű fejlődésnek lehetünk szemtanúi – magyarázta Ciprian Dobre, a Maros megyei önkormányzat elnöke.

Az elöljáró sajtótájékoztatón ismertette a 2015-2020-as időszakra vonatkozó közlekedésfejlesztési terv Maros megyére vonatkozó részét.

„Az észak-erdélyi autópályából elsősorban az Aranyosgyéres és Marosvásárhely közötti szakasz érdekel bennünket a legjobban, valamint az ahhoz kapcsolódó terelőutak” – mondta a megyei elnök, aki többmilliárdos beruházásokról beszélt.

A Maros megyei múzeum mielőtt elkezdődnek a tényleges útépítő munkálat a megyében, hat helyen szeretne régészeti ásatásokat végezni, erre a megyei önkormányzat 720 ezer lejt szán.

Amennyiben a terveket betartják, Marosvásárhely közlekedési csomóponttá válhat, két autópálya keresztezi majd egymást a város közelében, ami a repülőtér forgalmára is ösztönzőleg fog hatni, a személyszállítás mellett a teherforgalom is fellendül.

A vasút fejlesztése sem hiányzik az elképzelésből, a tervek között szerepel ugyanis a Brassó és Segesvár közötti 128 kilométeres vasútvonal korszerűsítése 716 millió euróból. A Segesvár–Piski 167 kilométert 668 millió euróból újítanák fel. Két keskeny-nyomtávú vasútvonal felújítása is szerepel a tervek között: a 94 kilométer távolságú Ludas–Lekence–Magyarós távot 150 millió euróból, és a 74 kilométeres Marosvásárhely–Szováta szakaszt 118 millióból tennék rendbe.

Ciprian Dobre nemtetszésének is hangot adott az újságírókkal történő találkozáson. Elmondta, mennyire nem ért egyet a közlekedésfejlesztési tervbe foglalt 14 romániai repülőtér minősítésével, amely szerint a marosvásárhelyi Transilvania az utolsó előtti helyre került.

Az első helyen a tulceai repülőtér található, amely 2014-ben alig 1200 utast szolgált ki. A második helyen a craiovai áll 134 ezer utassal, míg a harmadik 21 ezer utassal a nagybányai. A marosvásárhelyi reptér, amely országos viszonylatban harmadik az utasok számát tekintve, tavaly 343 ezer utast szolgált ki – ismertette az adatokat a tanácselnök, aki elmondta, mindent megtett a megyei önkormányzat a besorolás javításának érdekében, kormánytisztviselőkkel, parlamenti képviselőkkel, a közlekedési miniszterrel személyesen tárgyaltak, mégsem sikerült változtatni a „szégyenteljes alulértékelésen”.

Kapcsolódók

Kimaradt?