Meghódítaná a hazai bútorpiacot a Karton Network

Kartonbútorok készítésével próbál betörni a piacra egy sepsiszentgyörgyi fiatal. A temesvári Művészeti és Design Egyetemen végző Fekete Bálint nemrég alapította meg a Karton Networköt, amely – nevéhez híven – ebből az olcsó és népszerű anyagból varázsol olyan bútorokat, amelyek bírják a strapát, és nem ürítik ki a pénztárcánkat. A háromszéki Junior Business Club tagját vállalkozásáról kérdeztük.

Mi volt az előzménye annak, hogy kartonokból bútorokat kezdtél gyártani?

Az ötlet alapvető mozgatórugója valahol a pszichoanalízis mélységeiben lelhető fel, az örökös alkotási vágyban. Ehhez még az is társul, hogy a saját bőrömön tapasztaltam, mint számos egyetemista, hogy szükség lenne ilyen-olyan bútorra, de a költségvetési megszorítások korlátolják ezek vételezését. A Karton Network ötlete a formatervezési tanulmányaim harmadik évében kezdett kicsírázni, melynek a magja egy egyetemi projekt volt, egy funkcionális karton szék tervezése illetve kivitelezése.

Miért éppen a kartont választottad alapanyagnak?

Szokatlan viszonyban élünk a tartósság fogalmával: látszólag mindenki vágyik rá, mégis egyre gyakoribb jelenség, hogy lecseréljük a régi, még funkcionális használati tárgyainkat az újdonságok iránti vonzalmainkból adódóan. Ez önmagában még nem jelent problémát; az viszont annál inkább, hogy ezek az alapvetően rövid időre tervezett tárgyak többsége nehezen újrahasznosítható. Márpedig a fenntartható fejlődéshez egy majdnem zárt körforgásra lenne szükség, ahol a hulladék termékek szolgálják az újhoz a nyersanyagot. A karton esetében ez a ciklikusság már évtizedek óta működik. Az alapvető ár és súly alkotta előnyök mellett, fontos megemlíteni a hajlíthatóságot, ami lehetővé teszi ezeknek az origami bútoroknak a felépítését, ugyanis csavar és ragasztó nélkül összeszerelhetőek.

Milyen kartonra van szükség és milyen műveletekre, hogy bútor legyen belőlük?

Jelenleg az összes bútornál ugyanazt a típusú kartont használom, egy 7 milliméter vastag, 5 rétegből álló lemezt. Különleges ereje a papír gyártási technológiájának köszönhető, a kraft-eljárásnak. Ha ez a föntiekben megnevezett karton sikeresen eljut hozzám, a műhelybe, a gyártást átveszi egy általam, házilag készített CNC gép, ami rendelkezésemre bocsájtja az előírtaknak formában és méretben megfelelő elemeket és előkészíti a tűréseket. Ezt igény szerint követi a karton felületi kezelése, illetve festése.

Milyen bútordarabokat (vagy egyebet) lehet legyártani kartonból?

Gyakorlatilag bármilyen nappali illetve hálószoba bútor megoldható kartonból, határt csak a szegényes fantázia vagy a csillagos ég szeghet. A bútorokon kívül a lurkóknak kisház és egyéb játszóalkalmatosságok is gyártásban vannak.

Mi a terved a Karton Networkkal?

A terveket egyelőre még tervezem, ám az egyéni vállalkozói titulusom már egy ideje jogerős. A tényleges gyártás technikai okokból adódóan egyelőre még nem gördülékeny.

Tudsz hasonló vállalkozásról, akár itthon is?

Az ötlet, hogy kartonból bútort is lehet készíteni egy Frank Gehry nevű építész fejéből pattant ki valamikor a hetvenes években. Azóta már számos cég létezik szerte a világon, melyek különböző tárgyakat gyártanak. Ennek ellenére legjobb tudomásom szerint nálunk még senki nem foglalkozik ezzel kereskedelmi célból.

Kiket célzol meg ezzel a vállalkozással elsősorban? Nyilván elsősorban egyetemistákat, de hogyan tapasztalod, mások is vevők erre?

Kezdetben valóban az egyetemista közeg volt a célközönség, de egyre többen érdeklődnek iránta, így például iroda, vagy szórakozóhely berendezése céljából is kerestek már fel. Tágabb értelembe véve 2-től 99 éves korig mindenkit célzok, aki nyitott a kartonbútorra.

Kimaradt?