Lóval és LEADER-rel a magyarországi turizmusért

Magyarországot a nagyvárosokkal, Budapesttel, Debrecennel, Péccsel, Szegeddel azonosítani nagy hiba. A nyírségi, felső-Tisza-vidéki, bükki aranyerdőkön végigvágtázva az ember otthon érzi magát, még székelyként is. Lovasturizmust fejlesztettünk az Equus Tour Turisztikai Nonprofit Kft. és a Salgó Tour Turisztikai Nonprofit Kft. koordinálásával.

Felhívás érkezett: lovagolni tudó újságírókat keresnek egy olyan programra, melynek célja a lovasturisztikai szolgáltatások fejlesztése a magyarországi LEADER térségekben. A projekt számára fontos, hogy a külföldi média képviselőivel is megismertesse a térségeket, ezért a Salgó Tour Turisztikai Nonprofit Kft. több tanulmányút megszervezésével élményszerűen mutatta be a területeken kialakított útvonalhálózatot, látványosságokat és szolgáltatásokat.

Adták a lovat is alánk, Kisbéri félvéreket. A Kisbéri kiváló teljesítményű ló, mely ugyanakkor gyönyörű, kitartó, eszes, kiegyensúlyozott és tökéletes karakterű, így alkalmas az összes lovassportra. Lovastúrázásra meg végképp a legalkamasabb: kényelmes, kitartó, bátor.

Én Záporon utaztam: marmagassága jócskán meghaladta a fejem búbját álló helyzetben, így miután végigmértük egymást, én ültem rá, mert én voltam az idősebb.

Észak-Magyarország LEADER térségeinek mintaterületeit ügettük be együtt, feltérképezve a lóbarát településeket és időt adva Magyaroszágnak arra, hogy újra megugorja az 1980-as évek előtti állapotokat, amikor a ló ló volt és a turizmus turizmus. A lovas turizmus pedig Európa szinten az élvonalban galoppolt.

Az egykori állapotok visszaállítása szakértő kezekre és következetes szakemberekre talált, akik pontosan tudják, mi kell a lovastúrára benevező lószerető embereknek: stabil járású, kényelmes, megbízható lovak, királyi ellátás, igényes szálláshely, lovas szaktudással felvértezett túravezető és a lovak számára megfelelő istálló vagy karám.

Az Equus Tour Turisztikai Nonprofit Kft. semmit nem bízott a véletlenre: a bemutatott mintaterületek minden szinten példaképértékűek, az összes szubjektív nézőpontot mellőzve.

Együttműködés LEADER térségek között

Magyarország és egyben a célterületek kiváló természeti adottságokkal és egyedülálló szabad tereplovaglási lehetőségekkel rendelkeznek. Az Equus Tour Turisztikai Nonprofit Kft. által koordinált projekt a lovasturisztikai szolgáltatások fejlesztésére irányul magyarországi LEADER illetékességi területeken, térségek között történő együttműködés keretében.

A tervezett tevékenységek a Kincsem Nemzeti Lovas Program egyik fő intézkedésének megvalósulásához járulnak hozzá, mely szerint cél, hogy Magyarország Európa vezető lovasbarát turisztikai régiójává váljon.

A cél egy digitális lovastúra-útvonal hálózat kialakítása az illetékességi területeken, az útvonalak és a kapcsolódó szolgáltatások megjelenítésére magyar, angol és német nyelven elérhető térségi online portálrendszer létrehozása, ismeretterjesztő film és szakmai kiadványok készítése, melyek segítségével lovas túrákat, program lehetőségeket és látványosságokat választhatnak a turisták.

Az október 1-15 között megrendezésre kerülő, az ország északi LEADER területeit bemutató lovastúra alatt a Dél-Nyírség, Felső-Tisza-vidéke, valamint a Bükk térségét tekintettük meg. Vendégei voltunk a Fenyves vendégháznak, az Erdőspuszták Club Hotelnek, megszálltunk a Gencsy Kúriában, a Fülöp Lovasudvarban Paposon, Gál István Vendégházában Jándon, Tivadarban a Kuruc vendégházban, Kisgyőrben a Postakocsi Fogadóban, valamint Bükkaranyoson Fábián Ferencnél.

Lovasbarát településeket térképeztünk fel, ahol a hátasok kényelmesen, biztonságosan eltölthetnek egy éjszakát, miközben a vendégek a szálláshelyek kényelmét, kényeztetését, gasztronómiai bűvöletét élvezik. Kis települések, ahol egy emberre öt kilométer országút jut karbantartásra, de akik még tiszteletbeli székelynek is beválnának, annyira ötletesen furfangolják ki a megélhetésük alapját: helyi sajátosságokra hangolódva termesztenek és tenyésztenek, hogy rácáfoljanak a vidéki élet elhanyagolt gazdasági helyzetére.

Vendéglátás és gasztronómia tekintetében fényéveket haladt előre Észak-Magyarország, de a lovasturizmus is kinőtte már a gyerekcipőt: egyre másra alakulnak ki a lóbarát települések, hiszen csaknem mindenik kis falucska rendelkezik saját fedeles lovardával, miközben Hargita megyében egyetlen egyel sem büszkélkedhetünk. A magyarországi példát akár Székelyföldre vagy Erdélyre is adaptálhatjuk, a gazdasági vonatkozású részletekre riportsorozatunkban még visszatérünk.

 

Kimaradt?