Tovább nő a szakadék a gazdagok és szegények között

Riasztó jövedelmi egyenlőtlenségekre hívta fel a figyelmet az OECD. A nemzetközi szervezet szerint a jövedelmi egyenlőtlenségek jelenleg kiugró növekedése az egyik legnagyobb aggodalomra okot adó dolog az utóbbi 200 évben – írja a hvg.hu.

Komoly problémát jelent a világon a jövedelmi egyenlőtlenségek növekedése, az egyenlőtlenségek megugrása az egyik legnagyobb aggodalomra okot adó dolog az utóbbi 200 évben – ismerteti az OECD friss tanulmányát a CNBC. A nemzetközi szervezet szerint nehéz nem észrevenni, hogy az államok többségében az 1980-as évek óta komolyan megugrott a jövedelmi egyenlőtlenség, ez alól alig van olyan ország, mely kivétel.

Az OECD közgazdászai több mint két évszázad folyamatait tanulmányozták, és azt találták, hogy a 19. század végétől egészen az 1970-es évekig az adózás előtti háztartási jövedelmek között csökkent a különbség a nyugati államokban. Az 1980-as évektől kezdődően ugyanakkor megugrott a jövedelmi egyenlőtlenség a nyugati országokban, emellett pedig más országokban is romlott a szituáció, különösen Kína helyzete szembeszökő. A világ legnépesebb államában a Gini-mutató, a jövedelemeloszlásra használatos érték, körülbelül a felével nőtt 1980 és 2000 között. A jövedelmi egyenlőtlenségek növekedéséből pár ország, Japán és Dél-Afrika viszont kimaradt, ők meg tudták tartani az egyenlőbb eloszlást.

Jó példa az elszálló egyenlőtlenségekre az, hogy 2013-ban a vezető amerikai vállalatoknál dolgozó vezérigazgatók 296-szor kerestek többet, mint cégeik tipikus munkavállalói. Egy idei CNBC/Burson-Marsteller kutatás szerint pedig a világon megkérdezett 25 ezer ember 76 százaléka gondolta úgy, hogy nő a cégvezetők, illetve az átlagos munkavállalók jövedelme közti különbség.

Kimaradt?