Rekordmennyiségű lesz idén a búzatermés

Becslések szerint a 2013-nál 12 százalékkal lesz nagyobb az idei búzatermés. A készpénzhiány miatt a termelők közvetlenül az aratás után kénytelenek túladni a termésen, bár hét-nyolc hónap múlva akár 20 százalékkal is magasabb lehet az ár.

A kedvező időjárásnak köszönhetően rekordmennyiségű lesz az idei romániai búzatermés. A térség legnagyobb gabonakereskedőjének számító Alfred C. Toepfer International kft. becslései szerint a betakarítás előtt álló termés 8,3 millió tonna lesz, ami az elmúlt 27 év legjobb eredménye, 12 százalékkal nagyobb mint a tavalyi, ha a hivatalos adatokat vesszük alapul. A Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Minisztérium adatai szerint 2013-ban Románia 7,4 millió tonna búzát termesztett, míg az Alfred C. Toepfer 7,9 millió tonnára becsüli a tavalyi termést.

Románia az Európai Unió ötödik legnagyobb termelője, mintegy 1,5 millió tonnával lemaradva Lengyelország mögött. Az élen Franciaország áll, 36,6 millió tonnával, majd Németország és Nagy Britannia következik 24,7, illetve 15 millió tonnával. Magyarországon várhatóan 4,8 millió tonna lesz az idei termés, ami 2 százalékkal kevesebb a tavalyi betakarított mennyiségnél. A Toefper becslései szerint 2014-ben Dániában és nagy Britanniában nő a leginkább a búzatermés a tavalyihoz képest, több mint 26 százalékkal, a legnagyobb arányú, 23,9 százalékos visszaesésre pedig Spanyolországban kell számítani, amely azért még így is az EU hetedik legnagyobb termelője, holtversenyben Bulgáriával. Az előrejelzések alapján úgy tűnik, hogy idén az EU lesz a világ legnagyobb búza exportőre 27,5 millió tonnával, megelőzve a Egyesült Államokat.

A szakemberek szerint idén a hazai termelők 800-850 lejért adhatnak túl a búza tonnáján. Az ár a gabona minőségétől, az eladásra kínált mennyiségétől és az átvételi hely megközelíthetőségétől függ. A Fekete-tengeri kikötőkben  várhatóan tonnánként 270 dollárért fog gazdát cserélni a behajózásra váró búza. A Fekete-tenger a nemzetközi búzakereskedelem fontos régiója, elsősorban Ukrajnának és Oroszországnak betudhatóan, mely két ország idén mintegy 27 millió tonnát fog külföldön értékesíteni. Románia, Ukrajnához és Oroszországhoz hasonlóan a júliustól decemberig terjedő időszakban értékesíti az adott évben megtermelt gabona legnagyobb részét. Románia esetében ez tavaly a teljes export 86 százalékát tette ki. Ez veszteséget jelent a termelők számára, mivel az ár a betakarítást követően a legalacsonyabb, amikor a legnagyobb a kínálat, januártól azonban jellemző módon emelkedik, idén tavasszal 20 százalékkal volt magasabb mint 2013 őszén. A kivitelre termelt francia búzának kb. felét éppen ezért a január és június közti időszakban dobják piacra, míg a romániai búza esetében tavaly ez az arány csak 14 százalék volt. A hazai termelők a készpénzhiány miatt kénytelenek mihamarabb túladni a termésen, hogy törleszteni tudják a termésre felvett hiteleket. Románia idén várhatóan 3,6 millió tonna búzát fog exportálni. Az idehaza megtermelt búza zömét a Közel-Keleten és Észak-Afrikában értékesítik, az egyik legfontosabb vásárló a világ legnagyobb importőrének számító Egyiptom.

Kimaradt?