Oltchim: Diaconescu nem hajlandó aláírni a szerződést

Nem írta alá hétfőn az Oltchim privatizációs szerződését a vegyipari vállalat állami tulajdonban lévő részvénycsomagjára kiírt pénteki versenytárgyalás győztese, Dan Diaconescu. A politikus-üzletember a privatizációs hatóságot időhúzással vádolja.

Az OTV tulajdonosát hétfőn tíz órára várták a gazdasági minisztériumba aláírni a szerződést. Diaconescu a kért időpontban meg is jelent, ám megtagadta a dokumentum aláírását. Arra hivatkozott, hogy a szerződésbe be sem került a neve, a vonatkozó rubrikát üresen hagyták. Emellett szerinte a versenytanács véleményezését sem csatolták a dokumentumhoz, amit a törvény megkövetel.diaconescu

„A kormány az időt húzza, nem akarja kifizetni az Oltchim alkalmazottainak bérét" – jelentette ki.

Diaconescu leszögezte, a vállalat immár az övé, semmi szín alatt nem mond le róla. Hangsúlyozta, első dolga lesz kifizetni az alkalmazottak bérét, az államtól megszerzett részvényeit pedig tőzsdei áron értékesíti.

Szerinte politikai ellenfelei akadályozzák meg az Oltchim privatizációját. Emlékeztetett arra, hogy Victor Ponta kormányfő börtönnel fenyegette, ha nem fizetik ki a vegyipari vállalat részvényeiért felajánlott összeget.

Vulpescu: előbb lássuk a pénzt

A privatizációs hatósága elnöke, Remus Vulpescu szerint a szerződést addig nem is lehet aláírni, amíg Dan Diaconescu nem tudja bebizonyítani, hogy ki tudja fizetni az Oltchim vállalat többségi részvényeiért ajánlott 203 millió lejt.remus vulpescu 90584500

Tájékoztatása szerint a pénz nem az Oltchim számlájára, hanem a gazdasági minisztérium kasszájába kerül, a kormány pedig arra fordítja a mintegy 45 millió lejes összeget, amire jónak látja.

Liviu Pop társadalmi párbeszédért kapcsolatos miniszter megjegyezte: a kormány számára most a mezőgazdaság jelenti a prioritást. „Ezt a pénzt mezőgazdaságra fordítjuk” – jelentette ki.

Kimaradt?