Bejött a hosszú hétvége a vendéglátósoknak

Összességében jót tett a vendéglátóiparnak a május elsejei hosszú hétvége, a panziósok azonban még jobb eredménnyel zártak volna, ha kedvezőbb az időjárás. Daragus Attila, a faluturisztikai szövetség alelnöke szerint a székelyföldi vendéglátósok sem panaszkodhatnak.

Székelyföldi viszonylatban a vendéglátóipar számára nyereséges volt a majális hosszú hétvégéje. Bár nem minden alkalmazott kapott május másodikán is szabadnapot – a közintézményeken kívül kevés vállalat, kereskedelmi egység döntött a munkanapok feláldozása mellett –, nagy volt a turistaforgalom Hargita és Kovászna megyében..

Keresett volt Háromszék

Daragus Attila, a Kovászna Megyei Faluturisztikai Szövetség (ANTREC) elnöke, az országos szervezet alelnöke szerint külföldi és belföldi turisták is megfordultak szép számban a hosszú hétvégén, sok volt a foglalás a panziókban. Egyetlen negatívum a rossz, esős idő volt, amely behatárolta a turisták pihenési, szórakozási lehetőségeit.

„Mondhatni nyolcvan százalékban jól sikerült ez a hosszú hétvége, a negatívum csupán az időjárás volt. A panziókat lefoglalták, nagyon sokan kimozdultak otthonról, kár, hogy esett az eső. Május elsején a bográcsozás, grillezés ment nagyon, sokan túráztak, péntek- szombaton inkább a gyógyfürdők, a wellness-központok voltak keresettebbek, vasárnap pedig már mindenki indult haza, útközben még néhány kulturális vagy történelmi látványosság meglátogatása fért bele a programba”, számolt be tapasztalatairól Daragus.

Kevesen keresték a hegyvidéket

Bár voltak foglalások, legtöbben ezeket visszamondták a Gyergyó vidéki panziókban. A legnépszerűbb vendéglátóhelyek is csak alkalmi vendégekről tudtak beszámolni, melyek az átutazóturizmust erősítik. A gyergyószentmiklósi turisztikai iroda sem vehette ki a részét a turisták közvetítéséből: egyetlen csoport sem kérte segítségüket a szálláshelyek, vagy programok szervezését illetően, mondta el a maszol.ro-nak Tatár Attila, a turisztikai iroda vezetője.

Ma már egyre ritkábban jönnek turisták csak úgy, "egyet szétnézni" Székelyföldön. A tapasztalat azt mutatja, sokkal hatékonyabb a vendéglátás, ha a szálláshely és étkezés mellett programokat is ajánlanak a turistáknak, véli az egyik gyergyószentmiklósi panzió vezetője. „Néha megfordulnak még kisebb társaságok, családi barátok, akik jól szórakoznak magukra is, megszervezik a saját programjaikat. Azonban sokkal nagyobb hatékonysággal lehet felduzzasztani a vendégéjszakák számát, ha programot is kínálunk a finom menü és a kényelmes ágy mellé”, fogalmazott a vállalkozó.

Eredetileg legalább ötvenezer turistát vártak a tengerpartra május elsejére, végül nagyjából feleannyian érkeztek, ám így is rajongásig sikeresnek ítéli meg a hosszú hétvégés programot Dragoş Răducan, a Román Turisztikai Munkáltatói Szövetség alelnöke.  A szállodák és éttermek egyébként már április végén kinyitottak, csak azok a vendéglátósok várták meg május 1-jét, ahol addig nem fejezték be a felújításokat, építkezéseket. A Konstanca megyei idegenforgalmi szervezetek szerint a legkeresettebb Mamai és Vama Veche. Mamaian például a szálláshelyek 80 százalékát már egy hónappal a hosszú hétvége előtt lefoglalták.

Mit hoz a turisztikai nyár?

Daragus Attila a meleg nyárban reménykedik, hiszen – mint a maszol.ro-nak elmondta – a hegyvidék csak akkor keresett, ha nagyon jó az idő. Ilyenkor a tengerpart sem jelent konkurenciát, hiszen oda inkább júniusban, július elején látogatnak el, Székelyföldre pedig július augusztusban.

Dragoş Răducan, a  Román Turisztikai Munkáltatói Szövetség alelnöke úgy véli, a románok érezhetően csökkentették utazós és kirándulós igényeiket, tehát gyakorlatilag választaniuk kell, mikor mennek üdülni, nem úgy, mint 2010 előtt, amikor évente három-négy hosszabb kirándulást is megengedhetett magának egy átlagos család. 

Kimaradt?