Így nyomulnak a Facebookon a romániai cégek

A virtuális térben is élesedik a harc a cégek között a fogyasztók pénzéért. Az online marketing brandépítésre és közvetlen eladásra egyaránt alkalmas, ráadásul olcsóbb is, mint a hagyományos csatornákon keresztül folytatott reklámkampányok.

A Lidl diszkont áruházláncé a tizennyolcadik legkedveltebb román Facebook-oldal a lájkok száma alapján. A facebrands.ro portál adatai szerint a német tulajdonban levő, Romániában több mint 170 bolttal rendelkező kiskereskedelmi hálózat olyan hazai hírességeket előz meg, mint Andi Moisescu, Horia Brenciu, Anda Adam, Andreea Bănică, a Bukaresti Steaua és a BUG Mafia.

A Lidl mostanáig 1,238 millió lájkot kapott, csak kevéssel van lemaradva a Pro TV mögött. A rangsort az Inna művésznéven futó Elena Alexandra Apostoleanu dance énekesnő vezeti, több mint 12 millió lájkkal, lóhosszal megelőzve a több mint 3 millió lájkkal büszkélkedő Akcent zenekart és a Playboy magazint.

A hazai kereskedelmi profilú vállalkozások közül messze a Lidl a legaktívabb a Facebookon. Az ágazati rangsorban a második helyen a ruházati cikkeket és lábbeliket forgalmazó Miniprix webáruház áll 358 ezer lájkkal, majd a Carrefour és a Mega Image következik 316, illetve 259 ezer lájkkal.

Az első tíz a Facebookon

Az első tízben az Altex, a Băneasa Shopping City, a Media Galaxy, a Billa, a Cora és a Penny Market szerepel még. Némileg meglepő módon az élelmiszer és ital kategóriában egy hazai termék, az Aqua Carpatica vezet, melynek 981 ezer rajongója van a Facebookon. Néhány hónappal korábban a Coca-Cola még csak a nyolcadik volt, de időközben aktivizálta magát, s szinte megduplázva lájkjainak számát, 845 ezerre, a második helyre tornázta fel magát, megelőzve a nagy rivális Pepsit, mely 825 ezer lájkot gyűjtött.

A közösségi oldalon legnépszerűbb hazai étel- és italmárkák között ott van még a Doncafe, a Heineken és az Ursus sörök, a Lay’s csipsz, a Milka csokoládé és az Orbit rágógumi. A Facebook lájkok alapján összeállított rangsor nem tükrözi a piaci erőviszonyokat, mivel a cégek között nagy különbségek vannak annak tekintetében, hogy mekkora hangsúlyt fektetnek az online marketingre.

A tavaly a legnagyobb forgalmat lebonyolító áruházláncnak, a Lidlhez hasonlóan szintén a Lidl&Schwartz cégcsoporthoz tartozó Kauflandnak például kifejezetten diszkrét az aktivitása a közösségi oldalon, csupán 88 ezer lájkja van, s nem strapálja magát a Metro sem, mely mindössze 45 ezer lájkot gyűjtött. Egy vállalat vagy márkanév annál népszerűbb egy közösségi oldalon minél többet posztolnak, illetve minél gyakrabban szerveznek játékokat, nyeremény akciókat.

Brandépítésre alkalmas

A Facebookos marketing azért nagyon hatékony, mivel ez a közösségi oldal nagyon jól ismeri a felhasználókat, tudja milyen tartalmakat lájkolnak, osztanak meg, s ezáltal jól be tudja határolni az érdeklődési körüket, sőt, még a jövedelemszintjüket is – mondta a maszol.ro-nak Lukács János, Google AdWords szakértő, a kolozsvári Polysoft cég munkatársa. A hírfolyam mellett vannak hirdetési oszlopban lehet promózni egy vállalat Facebook profilját, megjelenítve az újonan posztolt tartalmakat. „Ez leginkább brand-építésre alkalmas, közvetlen eladást kevesebbet hoz” – nyilatkozta Lukács.

Elmondása szerint az online marketingnek vannak más csatornái is, például a Google AdWords, mely könnyebben generál direkt eladást, mivel pont az érdeklődő vásárlókat "köti össze" az adott termék forgalmazójával. Ez hatékonyabb, mint a hagyományos marketing kommunikációs csatornák, mivel életkor, érdeklődés vagy akár aktuális tartózkodási hely szerint meg lehet határozni, hogy kihez jusson el az információ.

Ha egy weblapon egy hirdetési felület ki van adva a Google-nek, akkor azon más és más reklám jelenhet meg, attól függően, hogy éppen ki lép be. Ha egy hírportált olyan ember olvas, aki a közelmúltban szállást foglalt külföldön interneten keresztül, akkor szállásajánlatokat lát a cikk alatt, míg valaki, aki túrafelszerelést vásárolt egy webáruházból, ilyen jellegű hirdetést olvashat ugyanott.

Arra is van lehetőség, hogy egy cég hirdetései pontosan azon személyekhez jussanak el, akik már jártak a honlapján (remarketing), illetve, hogy ezeket a személyeket a konkrétan megtekintett termékre vonatkozó kedvezményes ajánlatokkal bombázzák (dinamikus remarketing). Azt is be lehet célozni, hogy egy adott információ csak mobiltelefonra, asztali számítógépre vagy táblagépre jusson el.

Az online marketing rohamléptekkel fejlődik, folyamatosan új lehetőségek jelennek meg, ugyanakkor olcsó egy klasszikus média- vagy outdoor kampányhoz képest, állítja Lukács János.

Kimaradt?