Csak eredeti kézműves termékek a Szent György napokon

Több mint 20 kézműves szakma mintegy 200 képviselőjét várják az idei Szent György napokra. A népművészeti és kézműves vásár évek óta a városnapok egyik legszínesebb, és leginkább értékadó része.

A Háromszéki Népművészeti és Kézműves-egyesület felügyelete alatt zajló vásár a Szent György napok egyik leglátogatottabb helyszíne is, de a hazai és külföldi népművészek és kézművesek körében is rendkívül népszerű, ugyanis a hosszú tél után, minden évben ez az első vásár, ahol be tudják mutatni újonnan készített tárgyaikat mutatott rá Veress Ferenc.

Tilos a viszonteladás

A Háromszéki Népművészeti és Kézműves-egyesület elnöke szerint a hagyományos vásárt idén is a Székely Nemzeti Múzeum előtti Kós Károly utcában, a volt Testvérvárosok utcájában illetve a múzeumkertben rendezik be. Mintegy 200 kézműves, egységes, fehér sátrakban kínálhatja a portékáit: a népi viseletet, cserepet, faragott tárgyakat, használati és díszítőtárgyakat, gyöngyfűzött- és tűzzománc ékszereket, a bőrdíszművesség remekeit, stilizált népi-polgári ruhákat, mézkollekciókat, természetes alapanyagokból készült házi ínyencségeket.

A Szent György napi kézműves vásárra április 10-ig lehet jelentkezni, mondta Veress Ferenc, aki szerint kizárólag saját tervezésű és készítésű tárgyakkal lehet megjelenni, más mester portékája vagy vásárolt termékek árusítása tilos, így próbálják kiszűrni a viszonteladókat. A népműves mesterséget bemutató személynek vállalnia kell, hogy származási helyére jellemző viseletbe öltözik.

Jelentkezni fényképes termékleírással az office@popartcov.ro e-mail címen lehet. A Szent György napok keretében immár hagyományossá vált kézműves vásár idén május 1. és 4. között kerül megszervezésre.

A bóvliárusoknak mélyen zsebbe kell nyúlniuk

A Szent György napok szervezői és a sepsiszentgyörgyi önkormányzat idén változtatni szeretne azon, ami eddig kevésbé volt jó a városnapokon, így szeretnék a szabadtéri rendezvénysorozatból kiszorítani a „bóvli árusokat”. Elmondásuk szerint ez azért nehéz döntés, mert az árusok jelentős bevételt generáltak a rendezvény számára, évente átlag 200.000 lej folyt be a területfoglalási illetékből.

Grubisics Levente fesztiváligazgató elmondta: az önkormányzat a napokban tanácshatározattal dönt a városnapi területfoglalási díjak emeléséről. Várhatóan idén az eddigi duplájára emelik a kisipari termékeket kínáló árusok területfoglalási díját, de mintegy 30 százalékkal emelkedik a gyerekeknek szórakozást kínáló csúszdák, körhinták, stb. működtetőinek területfoglalási díja. Emiatt várhatóan kevesebben jelentkeznek be, de az így befolyt összeg elég lehet a rendezvény költségvetésének kiegészítésére.

Grubisics Levente hozzátette: a lacikonyhák számára, illetve a lángost, kürtőskalácsot árusítók számára nem emelkednek az árak tavalyhoz képest. Idén annyiban újítanak, hogy a színpadok környékén és a városnapi forgatag népszerűbb helyszínein összesen nyolc italpontot állítanak fel, hogy felszámolják az eddig kialakult hosszú sorokat, és lehetőséget biztosítsanak az ünneplőknek, hogy a koncert közben is tudjanak vásárolni sört, kávét, üdítőt vagy röviditalokat, eddig ugyanis a nagy tömeg miatt erre nem volt lehetőség.

Kapcsolódók

Kimaradt?