Zöld lesz az idei sepsiszentgyörgyi városünnep

Újabb hazai és nemzetközi fellépőkkel gazdagodott a Szent György napok idei koncertkínálata. A rendezvénysorozat ugyanakkor környezetvédővé próbál válni azáltal, hogy a kibocsátott széndioxid mennyiséget – egy szponzor segítségével - kiváltják egy környezetvédelmi projekt anyagi támogatásával.

Nagyszínpadon az Evilági és a Rednex

Újabb hazai és nemzetközi fellépőkkel gazdagodott a Szent György napok idei koncertkínálata, jelentette be Grubisics Levente. Az Erdély legnagyobb városünnepeként számon tartott fesztivál igazgatója rámutatott, hogy idén két helyi zenekar is kap fellépési lehetőséget a főszínpadon. Az Evilági együttes tizenöt zenésze a Magyar Kultúra Napján bemutatott Kincs című lemezének anyagával és az előző két korongból is ízelítőt ad a városnapok közönségének. Az Evilági együttes dalai a családról, szülőföld szeretetéről, a távolban élés majd hazatérés gondolatáról, a helyi kincsek őrzéséről, az istenhitről, a gyermeki lélek tisztaságáról, az anyanyelv iránti szeretetről szólnak.

Grubisics Levente elmondta: idén is lesz nemzetközi meghívottja a Szent György napoknak, így az a svéd Rednex együttes áll színpadra, amelyet 1994-ben a Cotton Eye Joe nevű dal révén ismert meg a nagyvilág. Az amerikai country és eurodance stílust ötvöző zenekar hazájában ma is produkálja a toplistákat ostromló dalokat.

A hazai zenekarok élvonalából érkezik a városnapok színpadára a Tudor Chirilă nevével fémjelzett Vama együttes, illetve a fiatalok kedvence, a magyarországi Punnany Massif nevű hip-hop zenekar is fellép Sepsiszentgyörgyön, jelentette be a szervező, aki szerint a városnapok kulturális hetének kínálata is bővült, így az új stúdióban Edith Piaf emlékestet ad a sepsiszentgyörgyi születésű Gajai Ágnes színésznő. Emellett a Bod Péter megyei könyvtárban szervezik az Alive in the library nevű rendhagyó zenei eseményt. Több helyi zenekar billentyűse Sztakics István Alba Extasy & Nord nevű projektének előadói tucatnyi szintetizátoron játszanak majd a könyvtárban.

Diákegyüttesek találkoznak

Az idei Szent György napok szabadtéri rendezvénysorozata harmadik alkalommal kezdődik a Háromszéki Diákegyüttesek Találkozója nevű versennyel, számolt be Mihály István. A szervező EMI helyi elnöke emlékeztetett, hogy Sepsiszentgyörgyön 1990 és 1998 között szervezték a diákegyüttesek találkozóját, amit néhány éve felújítottak. Idén hat diákegyüttes nevezett be a versenybe Sepsiszentgyörgyről, Kovásznáról, Székelyudvarhelyről és Marosvásárhelyről, közülük négyen koncerteznek majd május 1-én, a városnapokon. Azt megelőzően a zsűri két hétvégén szervez előválogatót egy sepsiszentgyörgyi szórakozóhelyen, magyarázta Mihály István, aki szerint az együttesek utógondozására is figyelnek, így a nyár folyamán több erdélyi fesztiválon kapnak fellépési lehetőséget, de az első helyezettnek egy stúdiófelvételt, a másodiknak pedig egy videoklip forgatást biztosítanak. Az idei Háromszéki Diákegyüttesek Találkozóját a magyarországi Mobil Mánia és a helybéli Szekler együttes koncertje zárja.

Környezetvédelmi támogatás ellensúlyozza a kibocsátott széndioxidot

A Szent György napok megpróbál környezettudatos hazai szabadtéri rendezvénnyé válni. A városnapok szervezői partnerséget kötöttek a Carbon Solutions nevű szakcéggel, amely felméri a városnapok során kibocsátott széndioxid mennyiséget, és annak pénzben meghatározott értékére a város nevében kivált egy zöld bizonylatot, amelyet valamilyen környezetvédő projekt támogatására fordítanak majd, illetve a Szent György napok megkapja a „karbon-semleges fesztivál” címet. Péter Csaba, a cég igazgatója elmagyarázta, hogy két módon lehet karbon-semlegessé tenni egy tevékenységet, vagy ténylegesen csökkentik a rendezvény széndioxid kibocsátását - ami a városnapok esetében nehéz feladat-, vagy pedig a kibocsátott széndioxid mennyiséget kiváltják egy környezetvédelmi projekt anyagi támogatásával. A Szent György napok esetében ez utóbbit teszik, magyarázta Péter Csaba, aki szerint a városnapok szervezőinek ez nem kerül pénzébe, hiszen a cég vállalta, hogy kifizeti a zöld bizonylat értékét. A városnapok szervezői szakértők segítségével több tényezőt figyelembe véve mérik fel a rendezvény széndioxid kibocsátását, az adatokat a városnapokat követően ismertetik, mondta Péter Csaba, aki szerint nem volt hasonló projekt az országban, ezért nehéz megbecsülni, de több száz tonnára tehető a városnapokon keletkező széndioxid mennyiség.  

 

 

Kapcsolódók

Kimaradt?