Nincs már harag: kiegyeztek a zenészek és a szervezők

Kiegyeztek a háromszéki zenészek és a Szent György napok szervezői. Nincs már harag. Mint arról beszámoltunk, a napokban 77 helyi zenész írt petíciót, amelyben több fellépési lehetőséget és méltányos honoráriumot kértek a rendezvényszervezőktől.

Antal Árpád polgármester közvetítésével egy asztalhoz ültek a zenészek képviselői és a városnapok szervezői, és abban maradtak, hogy folyamatosan egyeztetnek a Szent György Napok kapcsán is, és más, nagyobb rendezvények előtt.

Megállapodtak a fellépési díjakról is, így differenciált honoráriumot kapnak az idei Szent György Napokon, nagyszínpadon, fő műsoridőben fellépők és a kezdő zenekarok - számolt be lapunknak Kátai József, a zenészek egyik képviselője. Hozzátette: nehezményezték még, hogy a Szent György Napok szervezői négy éve azt a szabályt vezették be, hogy a helyi előadóknak csak kétévente biztosítanak fellépési lehetőséget.

Grubisics Levente, a városnapok igazgatója a maszol.ro-nak elmondta: összesítést készítettek, amelyből kiderül, hogy a helyi fellépők száma a Szent György Napokon minden évben magas volt. Idén 25 helyi zenekar lép fel, 2013-ban 24 együttes koncertezett. Hozzátette: olyan sepsiszentgyörgyi zenész is volt, aki hat év alatt hússzor lépett fel Szent György Napokon, de mások is átlagos 7-8 fellépési alkalmat kaptak. A 2009 és 2014 közötti időszakban 142 helyi zenekar állt a városnapok valamely színpadára, összegeztek a szervezők.

Grubisics Levente szerint eddig is differenciált fellépési díjak voltak, mert akiket a szervezők hívtak, alkupozícióban voltak, csak azok kaptak fejenkénti 200 lejes gázsit, akik maguk ajánlkoztak. A szervezők felajánlották, hogy jövőre a helyi produkciók számára meghatároznak egy összeget és a koncertek minimális számát. Felvetődött a javaslat, hogy egy zenészekből álló bizottság döntsön a honoráriumok kiszámításának módjáról.

A háromszéki zenészek egyesületet szeretnének alapítani, amely egyaránt foglalkozna érdekvédelmi feladatokkal és népszerűsítéssel, mondta Kátai József, aki szerint a tárgyalás során meggyőződtek, hogy a döntéshozók a zeneművészet terén is fontosnak tartják a helyi értékek felmutatását.

 

Kimaradt?