Szórakoztató kultúra, kulturált szórakozás: Szent György napok

Rúzsa Magdi és a Tankcsapda is fellép az idei Szent György napokon, jelentették be Erdély legnagyobb városünnepének szervezői. A csütörtöki sajtótájékoztatón Grubisics Levente fesztiváligazgató elmondta: összeállt a városnapok teljes programja, már csak az iskolák és civil szervezetek kapcsolódó rendezvényeivel egészítik ki azt. Ezek jelentkezését szívesen fogadják, hiszen erősítik vagy kiegészítik a Szent György Napi kínálatot.

A hazai előadók közül Connect-R érkezik még Sepsiszentgyörgyre élő zenekarral, amelynek az ország egyik legismertebb basszusgitárosa, a sepsiszentgyörgyi Joó Sebestyén is tagja. A szervezők szerint az elmúlt években is olyan román produkciókat vadásztak, amelyekben sepsiszentgyörgyi zenészek játszanak, így fellépett már a Holograf, a Taxi, Nicola és a Popas Band is. 

Grubisics Levente hozzátette: igyekeznek egyre több teret nyújtani a helyi produkcióknak, így idén 25 háromszéki zenekar lép fel, és 23 helyi táncos-zenés produkció vesz részt, a program több mint felét helyiek adják. A helyi előadók annyira jók, hogy kifejezetten erősítik a rendezvényt, mutatott rá a fesztiváligazgató, aki példaként említette, hogy tavaly a Pakot István és a Small Town Big Band Frank Sinatra-emlékestjén teltház volt, annak ellenére, hogy a koncert fizetős volt.

A Szent György napok programigazgatója, Dancs Zsolt elmondta: idén fellépő a helyi előadók között lesz a Mácsafej zenekar, amely új albumát mutatja be, az Új Stúdióban pedig számos helyi zenész közreműködésével Pink Floyd emlékkoncertre kerül sor. Fellép még a Mercedes Band, a Szekler, a Jazz Kaláka, az  Ego Sum, a Mini Snaps és a Snaps Vocal Band, a Whisperblast, a Skolasztik. A Plugor Sándor művészeti iskola két napon keresztül egy-egy órás műsort állít össze, és fellép a Művészeti Népiskola Százlábú és Százlábacskák tánccsoportja. A Kultúrkertben pedig jazz és blues koncertekre kerül sor.

A városnapok kulturális hetének is gazdag a koncert- és színházi kínálata.  A kilencnapos városnapok felvezetőjeként szervezett kultúrhétre a marosvásárhelyi Yorick Stúdió és a budapesti Belvárosi Színház két-két előadással érkezik, de elfogadta a meghívást Szulák Andrea és Illényi Katica is. A budapesti Belvárosi Színház és az Orlai Produkciós Iroda már visszatérő vendégei a Szent György Napoknak, most ismét két nagysikerű darabot hoznak a közönségnek. A Madison megye hídjai című film színházi átiratát Udvaros Dorottya és László Zsolt mutatja be A szív hídjai címmel. A második budapesti produkciót, a Hitted volna című előadást Kern András és Hernádi Judit főszereplésével láthatják a városnapokon.

Emellett a programban szerepel a Bukaresti Teatrul Foarte Mic társulat Mă tot duc című előadása Oana Pelea és Mihai Gruia Sandu szereplésével. A Yorick Stúdió két előadással lesz jelen: Stefan Peca dramaturg Bucharest Calling című művét és Székely Csaba Szeretik a banánt, elvtársak? című drámáját nézhetik meg a Szent György napokon. A szervezők felhívták a figyelmet, hogy a színházi előadásokra szóló jegyek 70 százalékban már elfogytak.

A 23-ik Szent György napokat a „Szórakoztató kultúra és a kulturált szórakozás” jegyében szervezik meg, idén április 26-án a már hagyományos nyitóhangversennyel kezdődik és május 4-én tűzijátékkal ér véget. A Szent György napok szervezői szerint az idei rendezvénysorozat költségvetése 1,2 millió lej, ennek egy része az önkormányzattól származó támogatás, a többit pedig a fesztivál termeli ki. 

A programkínálat megtalálható a www.szentgyorgynapok.ro honlapon.

Kimaradt?