Az Apple bemutatta új okostelefonját, az iPhone 5-öt

Piaci források szerint elsőként a Vodafone bocsátja áruba decemberben Romániában az iPhone 5-öt. Az Apple szerda este bemutatott új okostelefonjának hazai ára egyelőre ismeretlen. Az Egyesült Államokban szeptember 21-től 199-399 dollár közötti áron lehet majd hozzájutni.

Az új készüléket Tim Cook Apple-vezérigazgató mutatta be a cég kaliforniai székhelyén.

Az okostelefon legújabb verziója a tavaly ősszel piacra dobott elődjénél gyorsabb, keskenyebb és nagyobb a kijelzője, valamint képes 4G-vel csatlakozni az internethez.New-iPhone-5-Conceptual-Pictures-2012-2

Az Apple beadta a derekát, és mégis hajlandó volt megnövelni a kijelző méretét: az új iPhone-nak 4 colos "retina" kijelzője van - a versenytársak okostelefonjai már jóideje a nagyobb mérettartományban készülnek - a cég vezére szerint ez az a méret, ami még éppen elfér az ember kezében. Az iPhone 5 ennek ellenére 20 százalékkal könnyebb, mint a 4S modellje.

Cooknak - aki a tavaly elhunyt vállalatalapító Steve Jobsot váltotta a társaság élén - hatalmas nyomás alatt kell továbbra is az informatikai cégek élvonalában tartania a vállalatot.

A legendás okostelefon új verzióját is abban a reményben mutatták be, hogy az Apple ismét az élre törhet a minden eddiginél kiélezettebb versenyben. Az okostelefon-piacon jelenleg a Google operációs rendszere, az Android a legelterjedtebb, a legtöbb okostelefont pedig a Samsung adja el. A Microsoft szoftvergyártó a Windows 8-as operációs rendszerrel igyekszik felzárkózni a Google és az Apple mögé.5

Az Apple-t riválisai megelőzték a nagyobb kijelzős és gyorsabb internetkapcsolatot biztosító telefonokkal. A kaliforniai székhelyű óriáscég ezért most elsőként dobott piacra olyan telefont, amely 4G LTE-vel kapcsolódik az internethez, a kijelzőt pedig az eddigi 3,5 colosról 4 colosra növelték. Az új telefonon minden eddigi alkalmazás is működik majd, annak ellenére, hogy a kisebb kijelzőre tervezték őket.

Az iPhone 5 az Apple új, "A6"-os processzorával fut, amely a cég vezetői szerint kétszer gyorsabb az elődjénél, mégis kevesebbet fogyaszt. Az új telefonnak három mikrofonja van (elöl, alul és hátul), és a 4S modellnél kifinomultabb, bár szintén 8 megapixeles kamerája.

Az iPhone-ok eddigi generációiból több mint 243 millió darab kelt el világszerte 2007 óta. Az új telefon szeptember 21-én kerül az amerikai polcokra, az előjegyzéseket 14-étől fogadják. A készülék ára a tárhelytől függően 199 és 399 dollár között változik.

Kimaradt?