Csökkent az uniós GDP a második negyedévben

Az euróövezetben 0,2 százalékkal, az Európai Unió 27 tagállamában pedig 0,1 százalékkal csökkent a hazai össztermék (GDP) a második negyedévben az első negyedévhez képest - áll az Eurostat csütörtökön közzétett második becslésében. Románia 0,5 százalékos növekedést ért el.

Éves összevetésben az euróövezetben 0,5 százalékkal, az unió egészében 0,3 százalékkal csökkent a GDP.

Az euróövezeti GDP éves szintű csökkenésére vonatkozó adatot az Eurostat 0,4 százalékról 0,5 százalékra rontotta, a többi adat nem változott az augusztusban közzétett első becsléshez képest. {loadposition OTP}

Az első negyedévben az előző három hónaphoz képest mindkét zónában nulla százalék volt a növekedés, míg a múlt év hasonló időszakával összevetve az eurózónában nem változott, a 27 tagállamban pedig 0,1 százalékkal bővült a GDP.

A háztartások fogyasztása mindkét övezetben 0,2 százalékkal csökkent a második negyedévben, az állótőke beruházások pedig az euróövezetben 0,8 százalékkal, az EU egészében 0,9 százalékkal zsugorodtak az első negyedévhez képest.

Románia: 0,5 százalékos növekedés

A tagországok között éves szinten a legnagyobb csökkenést Görögországban mutatták ki (-6,2 százalék), majd Portugália (-3,3 százalék), Olaszország (-2,5 százalék), Ciprus (-2,4 százalék) és Szlovénia (-2,2 százalék) következik. A magyar GDP 1 százalékkal csökkent az Eurostat szerint.

A növekedés 4,3 százalékos ütemmel Lettországban alakult a legjobban, megelőzve Szlovákiát (3 százalék), Lengyelországot (2,5 százalék), Észtországot (2,5 százalék) és Svédországot (2,2 százalék).

Romániában 0,5 százalékkal nőtt a GDP az első negyedévhez képest.

Kimaradt?