Egymilliárd dollárt fektet be nálunk az Exxon és az OMV

Az amerikai Exxon Mobil és az osztrák OMV-Petrom közel egymilliárd dollárt fektet be a következő időszakban Romániában – közölte a szerdai kormányülés előtt a miniszterelnök.

Victor Ponta a két óriáscég képviselőivel folytatott tárgyalásairól számolt be minisztereinek. Az üzletembereket ezen a héten az államfő is fogadta. A két cég elsősorban a fekete-tengeri kőolaj- és földgáz-kitermelési lehetőségek iránt érdeklődik.

A kormányfő elmondta, mindemellett a hónap végén kezdi el működését az a nagy kapacitású hőerőmű, amely a Petrom 500 millió eurós befektetésével épült fel. Az ipari létesítmény 860 MW elektromos energia termelésére képes.

Az Exxon romániai leányvállalata, Exxon Mobil Exploration and Production Romania Limited (EEPRL) a Petrommal együttműködésben már múlt év decemberében elkezdet kőolaj és földgáz után kutatni a Fekete-tengeren. A két cég februárban közölte, hogy 42 és 84 milliárd köbméter közötti földgáz-tartalékra bukkantak. Ez a mennyiség Románia földgáz-fogyasztásának 3-6-szorosa.

Kimaradt?