Zarándoklat-háború a Román Ortodox Egyház és utazási irodák között

A Román Ortodox Egyház (BOR) körlevélben tiltotta meg az ortodox kolostoroknak, templomoknak, hogy szállással vagy étellel szolgáljanak az utazási irodák által szervezett csoportoknak vagy magánszemélyeknek.

Csak azokat a zarándokcsoportokat, látogatókat fogadhatják, amelyekről, előzetes bejelentés alapján tudomást szerzett BOR – írja a turizmusonline.hu. A most decemberi szigorítás az egyház és az utazási irodák között még októberben kitört háborúnak már második fejezete, miután októberben a BOR még csak tanácsolta a zarándoklatra készülőket, kolostorok látogatását tervezőket, hogy kizárólag az ortodox egyház utazási irodáin keresztül foglaljanak szállást. Még azt sem javasolta, hogy váratlanul érkezzenek templomhoz, kegyhelyhez és a helyi parókián keresztül fizessék a költségeket. Közleményében a BOR kijelentette, számtalan „civil” utazási iroda illegálisan szervez zarándokutakat az ő nevükben, a nyújtott szolgáltatások pedig „nem érik el a romániai és külföldi színvonalat”.

Ez már az utazási irodákat tömörítő ANAT-nál is kivágta a biztosítékot, s figyelmeztették a BOR-t, hogy Romániban a turizmus, idegenforgalom liberalizált tevékenység, nem tilthatják meg nekik, vagy külföldi utazási irodáknak, hogy csoportokat vigyenek a kolostorokhoz, kegyhelyekhez. És kikérik maguknak, hogy a BOR félrevezeti a turistákat, azt sugallja, hogy kizárólag az egyház képes zarándokutakat szervezni, ráadásul a csalás árnyékát vetítik rájuk.

A kipattant ellentét fő oka, hogy a gazdasági életben egyre agresszívabban nyomuló BOR az egyházi turizmust teljesen ki akarja sajátítani – írja a turisztikai portál. Legjelentősebb utazási irodája, a bukaresti, 19 alkalmazottal dolgozó Basilica Travel, de vidéken is működtetnek az egyházközségek hasonló cégeket. De a háttérben a BOR centralizációs törekvése is meghúzódik, azt akarják, hogy a bukaresti központ tudta nélkül a kolostorok, templomok egyetlen lej, felfele leadózatlan bevételhez se jussanak.

Kimaradt?