A gatyánk is rámegy a banki hiteltörlesztésre

Éves szinten mintegy 6 milliárd eurót (27 milliárd lej) tesz ki azon összeg melyet a hazai lakosság törlesztőrészletként fizet ki a bankoknak. Ez hozzávetőleg ugyanannyi pénz, mint amennyit a hipermarketekben, szupermarketekben és diszkontáruházakban költünk el. A Román Nemzeti Bank által a közelmúltban közzétett tanulmány szerint 4,3 millió román állampolgárnak van jelenleg törlesztés alatt álló hitele.

Egy lakossági hitel törlesztése átlagosan évi 1400 eurós kiadást jelent minden egyes adósnak. Ez azt jelenti, hogy mivel a hazai átlagbér 500 euró körül van, az adósság törlesztése a hitelhez folyamodók jövedelmének hozzávetőleg 23 százalékát viszi el. Ezzel Románia a lakosság eladósodásának tekintetében a legrosszabb helyzetben levő EU tagállamok közé tartozik. Siralmasabb helyzetben egyedül Ciprus van, ahol a lakossági eladósodás 25 százalékos.

Az euróövezetben a bankok ügyfelei jövedelmüknek átlagosan 14 százalékát fordítják hiteltörlesztésre. EU-s szinten az osztrákok számára a legkisebb nyűg az adósság visszafizetése, bevételeiknek mindössze 5 százalékát kell erre fordítaniuk. Hozzájuk képest a németek is költekezőnek számítanak, eladósodásuk mértéke 11 százalék, ami azért uniós viszonylatban jónak számít. A máltaiak és a portugálok is visszafogják magukat, ha hitelfelvételről van szó, az eladósodás mértéke náluk 11,5, illetve 12 százalék. Egy hitelhez spanyol család ugyanakkor átlagban havi jövedelmének 19,5 százalékát kénytelen átutalni a banknak.

Románia esetében nemcsak az eladósodás mértéke aggasztó, hanem a hitelstruktúra is. Míg az euróövezetben a magánszemélyek főleg lakásvásárlásra kölcsönöznek pénzt a bankoktól, s a fogyasztási hitelek aránya mindössze 27 százalék, addig idehaza ez utóbbiak a hitelállomány 54 százalékát teszik ki. Nagyrészt ennek tudható be, hogy a lakossági eladósodás mértéke lassan, de biztosan csökken, az utóbbi években ugyanis a bankok sokkal szigorúbb feltételeket szabnak a fogyasztási hitelt igénylőknek, mint korábban.

Érthető is a pénzintézetek óvatossága, ugyanis a bedőlt hitelek 70 százalékát 2007-ben és 2008-ban vették fel, amikor csak nem jutott fedezet nélküli kölcsönhöz aki nem akart. Idehaza a fogyasztási hitelek átlagos összege 600 euró, szinte ugyan annyi mint Csehországban és Lengyelországban. Ez utóbbi országokban azonban a törlesztés sokkal kisebb terhet ró az adósra, mivel az átlagbér 100, illetve 30 százalékkal magasabb mint Romániában.   

 

Kimaradt?