Rekordméretű bírságot fizet a JPMorgan

Rekordösszegű, 13 milliárd dolláros peren kívüli bírságban egyezett meg a JPMorgan Chase & Co pénzügyi szolgáltató az amerikai igazságügy-minisztériummal. Ez lesz a legnagyobb összeg, amelyet egyetlen vállalat egy összegben valaha is fizetett az amerikai kormánynak peren kívüli megállapodásban.

A bírságot azért kell megfizetni, mert elsőrangú minősítésű kötvényeket bocsátottak ki 2005 és 2007 között nem elsőrendű és más nagy kockázatú jelzálogkölcsönök fedezetével. Az igazságügyi vizsgálat szerint ez a módszer megtévesztette a kötvények befektetőit. Az ügyek egy részéért nem közvetlenül a JPMorgan felelős, hanem két másik pénzintézet – a Washington Mutual jelzálogkölcsönző és a Bear Stearns befektetési bank –, amelyeket a JPMorgan 2008-ban felvásárolt.

A JPMorgent az utóbbi években már többször megbüntették, legutóbb a „Londoni Bálna”-ügyben, amelynek során egy egyszeri ügyben egyetlen munkatárs okozott károkat a manipulációjával. A cég esetében előfordult emellett, hogy túlszámlázott a hitelkártya-tulajdonosoknak, illetve Kínában is zajlik ellene eljárás.

Az Egyesült Államokban korábban konszenzus volt abban a kérdésben, hogy nem kell szigorítani a vonatkozó jogszabályi környezetet, mondván, a piacok önszabályozóak lesznek, azóta azonban a jelenlegi és a korábbi jegybankelnök is beismerte: ezt rosszul mérték fel, az amerikai törvényhozás pedig jelentős szigorítást hajtott végre.

Az amerikai kormány az eddigi legnagyobb egyedi megállapodását tavaly novemberben kötötte a BP olajtársasággal. A BP 4,5 milliárd dollár bírságot fizet az amerikai kormánynak a Mexikói-öbölben 2010. áprilisban történt olajfúrótorony-katasztrófa miatt.

Az amerikai gazdaságtörténet eddigi legnagyobb egyedi, peren kívüli kártérítését a Bank of America fizeti, szintén jelzálogkölcsön-ügyletek miatt. A 2011. júniusban kialkudott összeg 8,5 milliárd dollár, de ez nem az amerikai igazságügy-minisztériumnak jár, hanem az állítólag megtévesztett intézményi befektetőknek.

Kimaradt?