A Schweighofer környezetvédelmi jóváhagyásának visszavonását kérik a civilek

Előzetes óvási beadványt (plângere prealabilă) nyújt be a Kovászna Megyei Környezetvédelmi Hivatalhoz a Holsindustrie Schweighofer fafeldolgozó háromszéki beruházása ügyében a Zöld Székelyföld Egyesület, amelyben kérik az osztrák cég számára kibocsátott jóváhagyás visszavonását. Ha ez nem történik meg, következő lépésként előreláthatólag a civil szervezetek bírósági úton folytatják a harcot a beruházás ellen.

Az egyesület szerdai közleménye emlékeztet arra, hogy a környezetvédelmi engedély alapját a környezeti hatástanulmány képezte, amelynek elkészítésével a beruházó fizetett meg egy szakcéget, ezért fenntartásokkal kell kezelni.

A civil szervezet felsorolta azokat az érveket, amelyekre beadványukat alapozzák. Az egyik szerint az ügynökség valótlan információkat állított a kiadott környezetvédelmi jóváhagyásban. Ebben a szeptember 9-én kibocsátott dokumentumban ugyanis a beruházó által kiszemelt rétyi terület több alkalommal is III-IV. kategóriájú szántóként szerepel, pedig az osztrákok már a júniusi besorolást követően elkezdték itt törvénytelenül a munkálatokat, és közel 70 hektáron gyalulták le a talajtakarót 40-100 cm vastagságban, majd elkezdték a majdani beruházás alapzatának előkészítését, lehengerelését.

A civil szervezet megemlíti azt is, hogy a biodiverzitást illetően a környező Natura 2000-es tanulmányokkal kapcsolatosan átmásolt információk mellett nem igazán találnak adatokat a jóváhagyásban, amelyek a beruházás konkrét területével foglalkoznának.

A Zöld Székelyföld Egyesület szerint két legfontosabb problémát - erdőkitermelés, forgalomnövekedés - az ügynökség nem hajlandó tárgyalni, arra hivatkozva, hogy az közvetett hatás, amelyért a cég nem tartozik felelősséggel. „Véleményünk szerint az igényelt környezeti hatástanulmány célja többek között ez lett volna, hogy a beruházás kihatásairól tudjunk meg minél több információt, és teljesen mindegy, hogy az a kerten belül egy méterrel vagy azon kívül egy méterrel lett okozva. A tanulmányban szerepel levegőminőség-mérés, itt eleve nem tudjuk, mennyire lehet komolyan venni egy olyan mérést, amely egyetlen alkalmat tükröz” – szögezi le az egyesület.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?