Kevesebb a román turista külföldön is, itthon is

Májustól kezdődően, amikor lejárt az early booking időszaka, 25 százalékkal csökkent a románok körében a kereslet mind a belföldi, mind a külföldi nyaralások iránt – mutatnak rá a Román Turizmus Munkáltatói Szövetségének az adatai.

Az év első négy hónapjában az early booking ajánlatok eladása 20 százalékkal emelkedett a tavalyi év hasonló időszakához képest.

„Az early booking ajánlatok időszakát kitoltuk április végéig, májustól kezdődően a standard áron levő nyaralási csomagok eladása 25 százalékkal csökkent a tavalyi év hasonló időszakához képest” – nyilatkozta Dragoş Răducan, a Román Turizmus Munkáltatói Szövetségének az alelnöke.

Elmondta, a legnagyobb csökkenések a drágább csomagok esetében következtek be, beleértve a törökországi nyaralásokat is. Az elmúlt években nagyon sok román turista választotta a török tengerpart all inclusive szolgáltatást nyújtó szállodáit.

Bár az Afrika északi részében levő üdülőhelyek a társadalmi megmozdulások miatt jelenleg nem jelentenek vetélytársat Törökország számára, a kereslet így is csökkent, mivel ezek a nyaralások túl drágák most a románok számára – állította Răducan.

„A gazdasági válság elhúzódása miatt a románoknak már nincs pénzük. Emellett félnek is költekezni a július elseje utánra bejelentett drágítások miatt” – tette hozzá Răducan, aki szerint a hazai turizmus számára is rosszabbul indult az évad, mint a tavaly.

„A tengerparti szállások ára nem emelkedett több mint 10 százalékkal tavalyhoz képest, és az élelmiszer olcsóbb, mint tavaly nyáron, az emberek azonban tartózkodók, várják a last minute ajánlatokat” – összegezett Răducan.

Az Országos Statisztikai Hivatal (INS) adatai szerint tavaly közel 770 000 román nyaralt külföldön, 11 százalékkal kevesebben, mint előző évben. A csökkenés, többek között, a gazdasági válság elhúzódásának tulajdonítható, amely alacsony szinten tartja a vásárlási erőt. Emiatt tavaly 36 százalékkal, csaknem 2 millióra nőtt a turisták száma a román tengerparton.

Az INS adatai szerint tavaly több mint 15,8 millió román nyaralt itthon, 32 százalékkal több, mint az előző évben. A nyaralók kétharmada azonban rokonoknál szállt meg a nyaralás idején.

Kimaradt?