Hagyományteremtő székely nyárköszöntőt tartottak

A Csomád–Bálványos Régió népszerűsítése érdekében idén első ízben szerveztek hivatalos nyári évadnyitó ünnepséget.

A tartalmas program szervezői a Csomád–Bálványos Közösségek Közti Turizmusfejlesztési Társulás és a Pro Szent Anna Egyesület, a civil szféra, Hargita és Kovászna megye tanácsa, valamint a tusnádfürdői önkormányzat voltak. Fontos dolog, hogy a térségben működő alapítványok és egyéb társulások együtt fejlesszék a vidéket és népszerűsítsék értékeit. Ennek kivitelezéséhez szükséges az összefogás, a közösen megtartott rendezvények, amelyek céltudatos népszerűsítési akcióval a térség javát szolgálják.

A múlt szombati egész nap tartott, és több tevékenységet foglalt magába. Többek között a Hargita és Kovászna megyei tanulmányi versenyek nyertesei kiránduláson vettek részt a Szent Anna-tónál. A kirándulás egyúttal környezetvédelmi oktatás is volt, amelynek keretében biológia és földrajz szakos tanárok, valamint a rezervátum gondnokságának segítségével a diákok a Mohosba látogattak, fürödtek a tóban és csónakáznak.

A régióban tevékenykedő civil szervezetek önkéntesei egy időpontban indultak Tusnádfürdőről és Bálványosfürdőről, előzetes egyeztetés alapján kiválasztott ösvényeket takarítottak meg és festettek újra. Az akció részeként 3 turistaösvényt festettek újra a kovásznai részen, és összesen 17 zsák szemetet szedtek össze 5 ösvényről. Az ösvénytisztítási akció végeztével az önkéntesek a Szent Anna-tónál a kempingben közös bográcsozással fejezték be a programjukat.

A hegyen zajló rendezvénysorozat alatt Tusnádfürdőn a csíkszeredai Hagyományos Székely Termékek Vásárához hasonló esemény zajlott a központi színpad környékén. A vásáron 15 Hargita és Kovászna megyei kistermelő vett részt. A színpad helyszínéül szolgált ugyanakkor az esti záróünnepélynek. Fellépett a házigazda tusnádfürdői Gyöngyvirág Néptáncegyüttes, akik csíkszéki és marosszéki táncokat adtak elő. Őket a nagy sikerrel koncertező Szekler együttes követte.

A rendezvény elérte célját azáltal, hogy felhívta a figyelmet arra, hogy az érdekelt  intézmények, önkormányzatok és a civil szféra együttes erővel tehet a tisztább és fegyelmezettebb turizmus tudatosításának érdekében. A rendezvénynek ugyanakkor népszerűsítő jellege is volt. A szervezők hagyományt szeretnének teremteni, ezentúl minden évben az iskolai szünidő kezdetével megszervezik a Székelyföldi Nyárköszöntőt.

Kimaradt?