Tudományos kutatóparkot létesítenek Kolozsváron

A Kolozs Megyei Tanács mintegy 50 millió eurós beruházással létre fogja hozni Románia első tudományos kutatóparkját. A létesítmény a Tetapolis nevet fogja viselni, kutatólaboratóriumok és üzleti inkubátorok működnek majd benne.

Horea Uioreanu Kolozs megyei tanácselnök kedden kijelentette, a jövendőbeli park kapcsolatot fog biztosítani az üzleti és az egyetemi szféra között - írja a Mediafax.

„Igénybe vesszük a Tudományos Kutatóparkok Nemzetközi Egyesületének szakértői tanácsát. Azért esett Kolozsvárra a választás, mert nagy tapasztalatú egyetemeink vannak, és ugyanakkor dinamikus az üzleti szféránk. Az elkövetkező időszakban együttműködési megállapodást írunk alá az egyetemekkel és a gazdasági szférával. A park kapcsolatot fog biztosítani az üzleti és az egyetemi szféra között” – fejtette ki Uioreanu a kedden tartott sajtótájékoztatón.

Viorel Găvrea, a Tetarom részvénytársaság igazgatója elmondta, egy közel10 hektáros területen fogják kialakítani a parkot, Kolozsvártól legtöbb 10 kilométeres távolságra. Tájékoztatása szerint a létesítmény uniós alapokból épülne. A park területén vállalkozói inkubátorházak és laboratóriumok épülnek, amelyekben a kémiától a rákkutatás területéig zajlanak majd kutatások. "Reméljük, 2015-ig készen lesz a park” – fejtette ki Găvrea.

Luis Sanz, a Tudományos Kutatóparkok Nemzetközi Egyesületének igazgatója is megerősítette, hogy ez lesz „Románia első tudományos kutatóparkja”. „A Tudományos Kutatóparkok Nemzetközi Egyesülete támogatni fogja a Tetapolist, amely így hozzáférhet majd a tudományos kutatóparkok nemzetközi hálózatához, de a potenciális ügyfelekhez is” – mondta Sanz.

A Tudományos Kutatóparkok Nemzetközi Egyesületét 1984-ben hozták létre malagai központtal. A körülbelül 400 tagot számláló egyesületnek konzultatív státusa van az ENSZ Gazdasági és Szociális Tanácsa mellett.

Kimaradt?