Antal Árpád: botrányosan megkésett az uniós pályázatok kiírása

Antal Árpád, Sepsiszentgyörgy polgármestere abban bízik, hogy az új uniós költségvetési ciklusban Románia időben kiírja a pályázatokat. A feltételek adottak, hogy a következő uniós programok idejében elinduljanak, miután a jelenlegi költségvetési ciklusban „botrányosan” megkéstek a kiírások, fejtette ki a csütörtöki online sajtótájékoztatón a polgármester.

Rámutatott 2014–2020-as ciklus végén, tehát az idén jutottak el addig, hogy a finanszírozási szerződéseket aláírják a városok önkormányzatai. A késés miatt a helyi közösségek is veszítettek, hiszen nem valósultak meg időben a tervezett a projektek, de a román állam is, mert nem folytak be a vonatkozó adók és illetékek az államkasszába.

Úgy tűnik, ebből tanult a bukaresti politikai elit, és már előkészítették a Regionális Operatív Program tervét, az ütemterv szerint szeptember közepéig véglegesítik, és bemutatják Brüsszelben. Antal Árpád felhívta a figyelmet, hogy a jelenlegi és a következő uniós költségvetési ciklus egymásra csúszik, a jelenlegi kiírások még kivitelezés alatt lesznek, amikor az új pályázatokat már be kell nyújtani, ezért az önkormányzatoknak nagyobb apparátusra lesz szükségük.

A hazai városok vitáznak a nekik jutó pénzek arányairól

Antal Árpád arra is kitért, hogy Bukarestben zajlanak az egyeztetések a következő uniós ciklus forráselosztási mechanizmusáról, sok még az elvi vita. A Megyei jogú Városok Szövetségének tagjai a héten tárgyaltak Bukarestben, az egyeztetések augusztus elején folytatódnak.

A hazai nagyvárosok polgármesterei azt szeretnék, ha a városoknak elkülönített pénzeket lakosságarányosan osztanák el, mert ebből nyerhetnek, míg a kisvárosok polgármesterei azért lobbiznak, hogy az összeg minél nagyobb részét egyformán osszák le a városok között. Míg a 2007-2013-as uniós költségvetési ciklusban a nagyvárosok elkülönített összegeket kaptak, a kisebbek csak a maradékért versenyezhettek, az jelenlegi ciklusban már kétfelé osztották a keretösszeget: feléhez egyforma arányban, a másik feléhez lakosság arányához mérten jutottak a városok.

A következő ciklusra kompromisszumos megoldás körvonalazódik, 25-40 százalék közötti sávban mozog az arány, amit a mérettől függetlenül egyformán megkapnak a városok. Antal Árpád elmondta, a Regionális Operatív Program decentralizálásáról, és a lehívások eszközeiről is tárgyalnak. Marcel Boloș az európai alapokért felelős miniszter „a terepről érkezett a minisztérium élére”, támogatja a decentralizációt, mert tudja, a pénzek lehívását a minisztériumok késleltették, nem a fejlesztési régiók, konzultál, tartja az ütemtervet, mondta Antal Árpád.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?