Háromszéken teljes a villanyáram-lefödöttség és megújult a hálózat

Háromszéken sikerült kibővíteni és megújítani a teljes villanyhálózatot, számolt be Józsa Csaba. A Transilvania Sud Energiaszolgáltató Kovászna megyei igazgatója keddi sajtótájékoztatón rámutatott: Háromszéken elérték a teljes lefedettséget, a legeldugottabb településen is be van vezetve a villanyáram és mintegy 70.000 fogyasztó van rácsatlakozva a rendszerre. Józsa Csaba elmondta: őt nevezték ki az villanyáram szolgáltató Hargita megyei kirendeltségének élére is, és célja, hogy ott is felújítsák a teljes villanyáram hálózatot.

Józsa Csaba szerint Kovászna megyében az országban elsőként sikerült korszerűsíteni a teljes villanyhálózatot, ezáltal minimálisra csökkent az áramkiesések és veszteségek száma. Felidézte, hogy Kovászna megyében 1952 és 1972 között épült ki a villamos energia hálózat, így amikor tíz évvel ezelőtt elkezdték a teljes és módszeres korszerűsítést, az már rendkívül elavultnak számított.

Az elmúlt évtizedben Kovászna megye mind a 147 településén felújították a teljes villanyhálózatot, így összesen mintegy 5000 kilométer elektromos vezetéket cseréltek újra, a kábelek 40 százalékát pedig levették az oszlopokról és föld alá helyezték.

Ez főként városon valósulhatott meg, mivel a vidéki önkormányzatoknak nem volt pénzük, hogy saját közvilágítási hálózatot építsenek, ezért meg kellett tartani az oszlopokat. A felújítás során száz új transzformátor állomást építettek és a villanyórákat a házak oldaláról kivitték a közterekre, hogy egyszerűbb legyen a leolvasásuk. Józsa Csaba elmondta, tíz év alatt 300 millió lejt költöttek a háromszéki villanyhálózat bővítésére és felújítására, ennek az összegnek java részét saját költségvetésből fedezték, de uniós pénzeket is hívtak le.

Háromszéken villanyszerelőket képeznek a szolgáltató támogatásával

A sepsiszentgyörgyi Puskás Tivadar Szakközépiskolában szeptembertől 28 diák tanulhatja meg a villanyszerelő mesterséget. A duális képzésben partnerként vesz részt a villanyáram-szolgáltató vállalat, amely egyrészt havi 400 lejes juttatást biztosít minden diáknak, másrészt a diákoknak szakmai gyakorlatozási lehetőséget biztosít, jelentette be Tamás Sándor.

A háromszéki tanácselnök szerint a Kovászna megyei villanyáram szolgáltató felkínálta azt is, hogy a három éves szakiskolai képzés után a nála gyakorlatozó diákokat alkalmazza. A vállalat vezetője, Józsa Csaba szerint 3000 lejes kézbe kapott induló fizetést kínálnak a fiataloknak. Ugyanakkor nem kötelezik őket arra, hogy a tanulás ideje alatt biztosított anyagi támogatásért cserében iskola elvégzése után muszáj munkát vállalniuk a cégnél, ám abban bíznak, hogy a diákok megszeretik és önként vállalják a munkát.

Kapcsolódók

Kimaradt?