„Migránsok veszik el a kenyerünket” – két Srí Lanka-i pékmester miatt lázadoznak a gyergyóditróiak

„Migránsokat telepítettek Gyergyóditróba” – ez a hír terjed a Hargita megyei községben, hívta fel a figyelmünket egy olvasónk. Voltaképpen két Srí Lanka-i állampolgárról szó, akik tíz napja álltak munkába egy helyi pékségben. A lakosság egy része tüntetésre készül, sőt többen a pékség termékeinek bojkottjára szólítottak fel a Facebookon.

Feszült a hangulat a Hargita megyei Gyergyóditróban, miután elterjedt a hír, hogy migránsokat telepítettek a községbe. A helyiek egy része a közösségi oldalakon szervezkedik, tiltakozni készül a szerdai tanácsülésen – tudtuk meg egy olvasónktól. "Migránsmentes Ditrót akarunk. Nem fogjuk engedni, hogy elvegyék, ami a miénk" – nyilatkozta a Maszolnak a portálunkat megkereső gyergyóditrói nő. Pedig nem is hagyományos értelemben vett menekültek érkeztek a településre, hanem két Srí Lanka-i pékmester, akit az egyik helyi pékség alkalmazott. 

A romániai munkaadók évről évre egyre több unión kívüli személyt szeretnének alkalmazni a hazai munkaerőhiány miatt. 2019 első hat hónapjában közel 13 ezer EU-n kívüli személy kapott engedélyt romániai munkavégzésre, ami jelentős növekedés a 2018-as évhez képest, amikor összesen 11 ezren érkeztek. A kormány 30 ezer személyben maximálta 2020-ra a Romániában engedélyezett, uniós állampolgársággal nem rendelkező munkaerő számát.

Nem letelepedni jöttek ide

Az érintett pékség tulajdonosa, Köllő Csaba a Maszolnak elmondta, szerinte személyes konfliktus és rosszindulat állhat a vádak mögött. A vállalkozó emlékeztetett arra, hogy tíz éve működik a péksége, ezalatt megfordultak náluk többek között magyarországi, svájci pékmesterek is, de soha senkinek nem jutott eszébe migránsveszélyt kiáltani. Tíz napja állt munkába náluk két Srí Lanka-i pékmester, emiatt tört ki felzúdulás a ditróiak egy részének körében.

„Nem letelepedni jöttek ide, család nélkül érkeztek, képzettek és az első tapasztalataink szerint megbízhatóak. A helyi munkaerő segítségére lehetnek abban, hogy tartsuk a megfelelő minőséget. Hivatalosan vállaltak nálunk munkát minden iratuk rendben van” – mondta el a két vendégmunkásról a tulajdonos. Arra is emlékeztetett, hogy számos ditrói is más országban kereste és keresi a kenyerét. „Ha bennünket így fogadtak volna külföldön, most nagy bajban lennénk” – fogalmazott Köllő Csaba.

A vállalkozó elmondta: egyszerűen nem lehet szakképzett munkaerőt kapni a környéken. „Ha tartani akarjuk a minőséget, akkor külföldről kell munkaerőt hoznunk, különösen igaz ez a mesterekre. Nem szeretnénk egy tíz éven át felépített brandet lerombolni. Ha külföldi szakemberek keze munkája nyomán javítani tudunk a minőségen, akkor őket fogjuk alkalmazni” – jelentette ki.

A vállalkozó kiemelte, hogy a cége mintegy száz embernek ad munkát, a helyben befizetett adójuk nyomán pedig a község gazdagodik, ezért sem érti a támadásokat. „Az emberek egyszerűen nincsenek tisztában a migráns szó jelentésével. Ilyen alapon bennünket is így lehetne nevezni, amikor külföldre megyünk dolgozni – fejtette ki. – Panaszkodni, pletykálni nagyon tudnak az emberek. Én szembesültem a szakemberhiány problémájával, megoldást kerestem és találtam erre. Nem tettem semmi rosszat, nem követtem el törvénytelenséget”.

Polgármester: vannak olyan emberek, akik uszítanak

Puskás Elemér, Gyergyóditró polgámestere portálunknak elmondta, szerdán a havi rendes tanácsülésére készül a helyi önkormányzat, amelyen nincs a napirendi pontok között olyan, amely a feltételezett migránsokkal lenne kapcsolatban. „Az alkalmazásokra nekünk nincs befolyásunk, tulajdonképpen nem tudom pontosan, mit szeretnének azok, akik oda akarnak jönni” – magyarázta. Puskás Elemér sajnálatosnak tartja, hogy „vannak olyan emberek, akik uszítanak”.

Ugyanakkor hangsúlyozta: alapvetően azt támogatja, hogy a helyi cégek lehetőleg helybéli munkaerőt alkalmazzanak. A Maszol felvetésére, miszerint éppen a munkaerőhiány az oka a most kialakult helyzetnek is, Puskás úgy fogalmazott: a helyiek „azért mennek külföldre, mert itthon nincsenek megfizetve”. A községvezető ugyanakkor tájékoztatott arról, hogy Gyergyóditróban duális képzés keretében indítottak pék szakember-képzést is. „Innen a vállalkozókon múlik, hogy meg tudják-e tartani a munkaerőt” – mondta Puskás Elemér.

Kapcsolódók

Kimaradt?