Autópiac: jól teljesít a Ford Puma és az EcoSport, behúzta a satuféket a Duster

Az év első öt hónapjában 53 százalékkal kevesebb Daciát adtak el, mint egy évvel korábban.

Az átlagnál is jobban sínyli meg a járvány gerjesztette gazdasági válságot a vezető hazai autógyártó, az Automobile Dacia Rt. Az év első őt hónapjában 41 százalékkal kevesebb személygépkocsi talált gazdára, mint egy évvel korábban. Az Európai Autógyártók Egyesületének adatai szerint a Dacia visszaesése ennél lényegesen nagyobb arányú, 53 százalékos volt.

A mioveni-i üzemben gyártott járművekből 119 ezer darabot adtak el. A Dacia piaci részesedése ezzel 3,7-ről 3 százalékra csökkent az EU piacán. A Dacia átlagon aluli teljesítménye várható volt, mivel főleg viszonylag alacsony jövedelműek által preferált márkáról van szó, s ez a vásárlói kör jobban megérzi a gazdasági válságot, mint a tehetősebbek. Tavaly összesen 581 543 Dacia kelt el Európában.

A hazai kereslet az uniós átlagnál kedvezőbben alakult, a visszaesés csupán 31 százalékos volt, ami a kilencedik legkisebb érték a tagállamok között. A legkevésbé a finn autókereskedelem szenvedte meg a járványt, az északi országban az eladások száma mindössze 21 százalékkal volt kisebb, mint 2019 első öt hónapjában. A mutatók Magyarországon is viszonylag kedvezően alakultak, a forgalom ott 26 százalékkal csökkent, ugyanolyan mértékben, mint Svédországban.

Idehaza 39 455 személyautót vásároltak az első öt hónapban. Hat márka iránt a tetemes mértékű általános visszaesés ellenére is nagyobb volt a kereslet, mint 2019 azonos időszakában. A legnagyobb, 300 százalékos növekedést a Rolls-Royce produkálta, de lévén szó egyéni igények alapján készülő járművekről, a rendeléseket jóval a járvány kitörése előtt feladták.

A Porsche iránti kereslet 52 százalékkal nőtt, Miniből 34 százalékkal kelt el több, mint egy évvel korábban. Három, nagy szériában gyártott márka, a Fiat, a KIA és a Hyundai is növekedni tudott, 4 és 7 százalék közötti értékekkel. A legdrasztikusabb, 50 százalékosnál is nagyobb visszaesést a Honda, a Nissan, a Jaguar, az Opel, a Smart és a Maserati szenvedte el.

A Ford jobban teljesít a Daciánál

A Dacia kilátásai az elkövetkező időszakra sem rózsásak. Tekintettel a megcsappant keresletre, a mioveni-i gyár jelenleg is a maximálisnál jóval kisebb kapacitással termel. Az első öt hónapban 44 százalékkal kevesebb jármű gördült ki a szerelőcsarnokból, mint egy évvel korábban, közel 90 ezer darab. A járvány leginkább a Duster piaci pozícióját ingatta meg, melyből 47 százalékkal kevesebb, 65 557 készült.

A Ford Románia ugyanakkor a járvány ellenére jobban teljesít, mint 2019 januárja és májusa között. A craiovai üzemben 62 584 járművet gyártottak idén, 5 százalékkal többet, mint tavaly. Ennek az oka az, hogy a Puma városi terepjárót az év végén dobták piacra, s az EcoSport szintén viszonylag új típusnak számít. A növekedés ellenére a Ford gyárban sem használják ki a teljes termelési kapacitást, három helyett egyelőre két váltásban folyik a munka.

Kapcsolódók

Kimaradt?