Megújulhat a csíkszeredai tömegközlekedés - így használja fel az uniós pénzeket a város

Huszonegy, javarészt európai uniós alapból megvalósuló projekt lezárására készülnek Csíkszeredában a jelenlegi finanszírozási ciklusban. A 2023-ig megvalósítani szándékozott beruházások között oktatási intézmények felújítása, tömbház-szigetelések, zöldövezet-rendezés és a városi közlekedés átalakítása is helyet kap összesen mintegy 64 millió euró értékben, melyből 58 millió euró érkezhet az Európai Uniótól.

Ráduly Róbert Kálmán, Csíkszereda polgármestere arról tájékoztatott, hogy a 2007-2013-as európai uniós finanszírozási időszakban 13 projektet valósítottak meg a városban 26 millió euró értékben. A mostani, 2014-2020-as ciklusban 17 projektre írt alá szerződést a város, továbbá előrehaladott állapotban van a 18. nagy volumenű beruházás előkészítése is. A 17 projekt magában foglalja 11 iskola, illetve óvoda felújítását, 3 tömbház szigetelését, egy iskolai tanműhely kialakítását, a szeredai strand néven ismert terület melletti zöldövezetben tervezett szabadidő-park kialakítását is. A projektek összértéke 64 millió euróra rúg, amelyből 58 millió euró vissza nem térítendő támogatást az Európai Unió nyújt.A 18., szerződéskötés előtt álló program Csíkszereda város közlekedésének átalakítását célzó nagy volumenű elképzelés-csomag – mondta el a városvezető. Ez utóbbi érinti a városból Székelyudvarhely irányába vezető Hargita utca és az azon található felüljáró teljes felújítását, kibővítését, a város főutcájának számító Kossuth Lajos utca átalakítását. „23 sűrített gáz üzemű autóbuszt vásárolnánk, korszerűsítenénk a buszok telephelyét, új garázsokat építenénk a tömegközlekedést szolgáló járművek számára, gáz-töltőállomást alakítanánk ki, ezen kívül teljesen felújítanánk a távolsági autóbusz-pályaudvart is” – részletezte a tervezett beruházást Ráduly Róbert.

A polgármester hozzátette: gyökeresen át kívánják alakítani a teljes városi közlekedést, figyelembe véve olyan jó példákat, ahol már érvényesül az, hogy a gyalogos és kerékpáros közlekedés mellett a tömegközlekedést részesítik előnyben az autós utazással szemben. „Sűríteni szeretnénk a városi járatokat, ezen kívül a vonalakat is meg kívánjuk hosszabbítani. Ha beválik az elképzelésünk, ezen az úton fogunk tovább haladni a mobilitás tekintetében” – szögezte le az elöljáró.

A felsoroltakon túl három, 23 tömbházlakást érintő projekt előkészítése van még folyamatban. A most aláírt szerződések megvalósításának határideje 2023-ban jár majd le. Ráduly Róbert Kálmán kiemelte: az Európai Unió új, 2021-2027-re vonatkozó finanszírozási időszakra is létezik már Csíkszeredának mobilitási stratégiája, és összesen 64 portfóliót állítottak össze, közöttük a várost elkerülő útszakasz megépítése is helyet kapott.

A sajtóeseményen részt vett Simion Crețu, a Központi Fejlesztési Régió vezérigazgatója is, aki részletesen ismertette az elmúlt időszakra vonatkozó számadatokat.

Kapcsolódók

Kimaradt?