Tizennyolc erdélyi kisváros részesülhet uniós finanszírozásban

Tizennyolc erdélyi város részesülhet majd uniós finanszírozásban az RMDSZ módosításának köszönhetően. A tervezet értelmében új metropolisz övezeteket lehetne létrehozni, azt követően pedig befektetésekre támogatást pályázni. Eredeti formájában azonban az USR törvényhozói csak a 40 ezer lakosnál nagyobb városoknak szánták volna a támogatást.

„Eredeti formájában a tervezet mindössze hat romániai városnak kedvezett, hiszen minden más Romániai municípium 40 ezer lakosnál kisebb, így például Székelyudvarhely vagy Szászrégen is az USR által megszabott küszöb alá esett volna. A megyeszékhelyek a jelenlegi törvények értelmében is kialakíthatnak metropolisz övezetet” – nyilatkozta Cseke Attila, az RMDSZ szenátusi frakcióvezetője azt követően, hogy a felsőház plénuma döntőházként fogadta el az RMDSZ módosítását is tartalmazó tervezetet.

A Bihar megyei törvényhozó hozzátette: az Európai Uniós finanszírozások rendszerét Románia évek óta úgy szabályozza, hogy az kizárólag a nagyon nagy városoknak kedvez, a 10-40 ezer lakos közötti városoknak nem volt lehetőségük pályázni. „Már számtalanszor hangsúlyoztuk annak szükségességét, hogy a finanszírozás rendszerét, a különböző programok révén, a kisebb városokra is kiterjesszék. A Cioloș kormány igyekezett a nagyvárosokat megerősíteni a kisvárosokkal szemben, ezzel az intézkedéssel akkor sem értettünk egyet, és most is kiálltunk a kisebb települések mellett. A jogszabály értelmében így a nagyvárosok mellett 44 romániai, és ezen belül 18 erdélyi municípium is részesülhet EU-s támogatásban” – mondta el Cseke Attila.

A Szövetség által javasolt módosítást egyöntetűen fogadta el a szakbizottság, így az bekerült a ma elfogadott tervezet végső formájába. A jogszabály értelmében a megyeszékhelyeken és a hat nagy municípiumon kívül további 44 város kaphat majd támogatást, közöttük 18 erdélyi település is:

Balázsfalva, Belényes, Dicsőszentmárton, Feketehalom, Fogaras, Gyergyószentmiklós, Kézdivásárhely, Máramarossziget, Margitta, Maroshévíz, Nagyenyed, Nagykároly, Nagyszalonta, Négyfalú, Segesvár, Szászrégen, Szászsebes és Székelyudvarhely.

A jogszabály az államelnöki kihirdetést követően léphet érvénybe. Előreláthatóan a következő EU-s finanszírozási ciklusban lesz egy elkülönített alap, amelyből a metropolisz övezetek fejlesztésére lehet pályázni. A ma elfogadott tervezet ehhez nyújt hozzáférést a kisvárosokban elő közösségek számára is.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?