Felmérés: a munkáltatók egynegyede befagyasztja a béreket idén

Négyből egy munkáltató nem tervez fizetésemelést adni idén alkalmazottainak, 35,5 százalékuk pedig legfeljebb 5 százalékkal tervezi növelni a béreket ebben az évben - derül ki az egyik állásközvetítő portál által végzett közvélemény-kutatásból.

A munkáltatók 13 százaléka mondta azt, hogy legtöbb 10 százalékos béremeléseket tervez idén, tízből két munkáltató pedig 15 százalékig terjedő fizetésemeléssel számol idénre. A BestJobs felmérése szerint a munkáltatók mintegy egynegyede mondta azt, hogy a minimálbér január 1-jétől hatályos emelése miatt csökkentenie kell a béren kívüli juttatásokat, állásokat kell összevonnia vagy automatizálnia kell bizonyos munkafolyamatokat.

Ami a béren kívüli juttatásokat illeti, a munkáltatók 64,5%-a továbbra is ad élelmiszerjegyet alkalmazottainak, 58 százalékuk prémiumot tervez adni különleges alkalmakkor, és 39 százalékuk készül összejöveteleket szervezni számukra. A munkáltatók 38,7 százaléka téríti meg alkalmazottainak az utazási költségeket, és 35 százalékuk tervez személyiségfejlesztő tréningeket szervezni.

Tízből hat munkáltató mondta azt, hogy az idei első félévben legtöbb tíz, tízből egy pedig azt, hogy tíz és húsz közötti új munkakört létesít, amelyekre a munkáltatók 42 százaléka 2 és 5 közötti, egyharmaduk pedig egy-egy személyt alkalmaz.

A január és június között létesítendő új állások 39 százalékára szakképzetlen, 35 százalékára szakképzett munkásokat, 26 százalékára pedig irodai személyzetet alkalmaznak. A legtöbb állást eladás (55%), termelés (29%) terén, adminisztrációs (28%) és mérnöki (25,8%) munkakörben, illetve logisztika (19,3%) terén hirdetik meg.

A közvélemény-kutatás január 6-a és 20-a között készült, 214 kis-, közép-, és nagyvállalat képviselőinek megkérdezésével. 

Kapcsolódók

Kimaradt?