Vakációs jegyek elfogadására biztatják a székelyföldi szálláshelyeket

A kisebb székelyföldi szállásadók idegenkednek a vakációs jegyek elfogadásától, holott bebizonyosodott, hogy az jótékonyan járul hozzá a belföldi turizmus-, a szálláshelyek forgalmának növekedéséhez, állapította meg László Endre, aki szerint a következő időszakban átfogó tájékoztató kampányt indítanak, amelyben arra ösztönzik a szállásadókat, hogy csatlakozzanak a rendszerhez és fogadják az üdülési csekkel érkező vendégeket.

A Székelyföldi Turisztikai Desztináció Menedzsment (TDM) Klaszter elnöke, a Kovászna Megyei Kereskedelmi és Ipar Kamara alelnöke egy általuk készített felmérést ismertetve rámutatott: megkeresésükre a Kovászna és Hargita megyei szállásadók alig 30 százaléka válaszolt és mint kiderült, a válaszadók csupán fele fogad vakációs jegyekkel érkező vendégeket. A háromszéki turisztikai szakember szerint ez az eredmény lesújtó, ezért tájékoztató kiadványokkal és személyes tájékoztatással és tanácsadással próbálják rábírni a székelyföldi vendégfogadókat, hogy nyissanak ez irányba és éljenek a lehetőséggel.   

László Endre szerint szállodák általában fogadják az üdülési csekkel érkezőket, ám a kisebb szálláshelyek működtetői elzárkóznak ettől, vagy a három vakációs jegy kibocsátó cégből csupán egyikkel kötnek szerződést, ami azért hiba, mert ha egy családban a házastársak kétféle jegyet is kapnak munkaadójuktól, akkor hasznos lehet ha a szállásadó bármelyiket el tudja fogadni. A turisztikai szakember biztosítja a szállásadókat, hogy pénzükhöz jutnak, illetve arra ösztönzi a vállalkozókat, hogy szereljenek kártyaolvasót, amelynek használatával viszonylag alacsony – 0,8-1,5 százalékos – illeték mellett azonnal számlájukra kerülhet a pénz az ügyfél vakációs jegye után.

Mint arról beszámoltunk az üdülési csekket elsősorban szállásra lehet használni, de a szálláshely étkeztetési szolgáltatása, wellness- szolgáltatások, utazás, biciklibérlés, síbérlet, szórakoztató vagy kulturális rendezvények belépői is kifizethetőek azzal. Tapasztalatok szerint inkább a közszférában dolgozók kapnak, személyenként 1450 lej értékű vakációs jegyet, amelyet egy év alatt kell beváltani. Bár a magánszférában ennek az összegnek akár hatszorosát is kiadhatnák vakációs jegyként, és nem kell 10 százalékos jövedelemadót fizetni utána, de a magáncégek egyelőre kevésbé élnek ezzel a lehetőséggel.

László Endre arra is rámutatott, hogy a szállásadók tapasztalata szerint az üdülési csekkeknek köszönhetően megjelent egy új utazó réteg, amely eddig nemigen mozdult ki otthonából. Gondot jelent, hogy a vakációs jegyeket kiadók nem tájékoztatják megfelelően a felhasználókat a szabályokról. Előfordult például, hogy két személy jelentkezett be egy szálláshelyre ám négyen érkeztek, abban bízva, hogy összehúzódnak a szobában, volt olyan is, hogy hotelben villanymelegítőn akarják megfőzni az ebédet, vagy bulit szerveznek a teraszon, sorolta a tapasztalatokat a háromszéki turisztikai szakember.

 

Kapcsolódók

Kimaradt?