Nőtt a kiskereskedelmi forgalom az első két hónapban

Az idei első két hónapban 8,2 százalékkal nőtt a kiskereskedelmi forgalom volumene a tavalyi év azonos időszakához mérten - közölte szerdán az országos statisztikai intézet. A szezonálisan és naptárhatással kiigazított adatok szerint a növekedés 8 százalékos volt.

A nyers adatok szerinti bővülés elsősorban a nem élelmiszereknek köszönhető, amelyek értékesítése 11,4 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit. Az üzemanyagok eladása 9,4 százalékkal nőtt, míg az élelmiszerek, italok és dohánytermékek eladási volumene 4,5 százalékkal emelkedett.

Februárban a kiskereskedelmi forgalom volumene 9,1 százalékkal bővült, szintén az üzemanyagnak (+12,7 százalék) és a nem élelmiszereknek (+12,6 százalék) köszönhetően, élelmiszerekből 3,8 százalékkal adtak el többet a tavalyi év második hónapjához mérten. A szezonálisan és naptárhatással kiigazított adat szerint a bővülés 9,5 százalék volt. 

Januárban 6,6 százalékos volt a növekedés éves összevetésben, így februárban gyorsult a kiskereskedelem növekedése. Tavaly 5,4 százalékkal bővült a kiskereskedelmi forgalom volumene az előző évhez képest, miután 2017-ben 10 százalékkal, 2016-ban 13 százalékkal gyorsult.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?