Két keréken Erdélyben: szép pénzeket fizetnek a nyugatiak, hogy a Királyföldön pedálozhassanak

A kerékpáros idegenforgalom egyik feltétele a magas színvonalú szálláshelyek hálózata, s ilyen jelenleg csak a Szászföldön és Erdővidéken van.

A kerékpáros kirándulást, országjárást hajlamosak vagyunk egyfajta fapados turizmusnak tekinteni, egyrészt a motorizált közlekedésnél alacsonyabb komfortszint, másrészt pedig az alacsony szinten tartható költségek miatt. A valóság ennél árnyaltabb, egyre több nyugati fizet szép summát azért, hogy két keréken járhassa be Erdélyt. A világ egyik vezető gazdasági lapjának számító Financial Times a közelmúltban közölt riportot egy királyföldi kerékpártúráról, melyet az angol The Slow Cyclist ügynökség szervezett. A londoni székhelyű utazási iroda 2015 óta szervez kirándulásokat az erdélyi, egykori szász településekre. A kerékpáros turisták többek között Segesvárt, Berethalmot, Szászfehéregyházát, Almakereket és Mesét szokták felkeresni.

A túrák társszervezője egy erdélyi cég, a Traventuria, mely biztosítja a túravezetőt, megszervezi a szállásfoglalást, a biciklik bérlését, az étkeztetést és a járulékos programokat, mint például a szekerezést, élőzenét, illetve szállítja a résztvevők csomagjait. A The Slow Cyclist azért hozza az egykori szász vidékre a nyugatiakat, mivel szép az épített örökség, gyönyörű a táj és viszonylag sok, nyugati mércével mérve is színvonalas szálláshely van.

“Fontos szempont az is, hogy Segesvár és Szászfehéregyháza között ki van építve egy bicikliút, amely erdőkön, legelőkön fut, s melyet kiterjesztenek más környékbeli falvak felé is” – nyilatkozta a Maszolnak Tyukodi Szabolcs, a Traventuria vezetője. Elmondása szerint Nyugaton a kerékpáros turizmus nagyon népszerű, s idehaza is hatalmas potenciál van benne, idén már 20 külföldi csoportra számítanak.

A The Slow Cyclist honlapján meghirdetett erdélyi túrák közül háromnál már betelt a létszám, annak ellenére, hogy nem olcsók. Egy hatnapos kirándulás 1600 fontba kerül, mely összeg tartalmazza a kerékpárbérlést, a szállást és az étkezést. Ha valaki elektromos biciklin szeretne kerekezni, akkor további 200 fontot kell fizetnie.

Családoknak személyre szabott

Egyéni látogatók és családok szintén jönnek, mondja Tyukodi Szabolcs. Ezeknek személyre szabott túrákat szerveznek, ellátják őket GPS-szel, útleírással, viszik utánuk a csomagjaikat. “A nyugati ügynökségek nem Romániát reklámozzák, mivel negatív sztereotípiák kapcsolódnak a névhez, hanem Erdélyt. Egy vidéket nagyon nehéz felfuttatni, a Királyföldnek nagy szerencséje volt Károly herceggel” – magyarázza a Traventuria vezetője.

A cég szervezett már biciklitúrát nyugatiaknak Erdővidékre is, ahol, a Királyföldhöz hasonlóan, igényes szálláshelyek vannak, viszonylag közel egymáshoz. Tyukodi Szabolcs szerint idehaza Máramarosban, Bukovinában, a Mócvidéken, Kalotaszegen és Székelyföld más vidékein lehetne még felfuttatni a biciklis turizmust. Ez azonban nem lesz könnyű, mivel ezen tájegységekben alig vannak, vagy egyáltalán nincsenek megfelelő színvonalú szálláshelyek, ráadásul a külföld számára nem léteznek, ami megnehezíti a marketinget.

Az Erdélyben érdemben pénzt költő kerékpáros turisták jelenleg szinte kizárólag Nyugatról érkeznek. “Magyarországon is van egy olyan réteg, mely meg tudná fizetni, de ők inkább Nyugatra mennek” – mondja a Tyukodi Szabolcs.  

Kapcsolódók

Kimaradt?