Megkérdezték a munkaügyi minisztert, mikortól emelik a „gyerekpénzt”

Nem tudott szerdán választ a munkaügyi miniszter arra a kérdése, hogy mikortól emelik a gyermeknevelési pótlékot. „Csak az a biztos, hogy prioritás szánunkra az intézkedés bevezetése” – jelentette ki az Antena3 hírtelevíziónak Marius Budăi.

A munkaügyi miniszter emlékeztetett: korábban a kormány sürgősségi rendeletet fogadott el arról, hogy a költségvetési törvény hatályba lépését követő hónaptól szinte megkétszereződik a gyermeknevelési pótlék.

Az alkotmánybíróság szerdán alkotmányosnak nyilvánította a költségvetési törvényt, ennek ellenére az államfő visszaküldte a parlamentnek újratárgyalásra. „Ez egy politikai lépés volt Klaus Johannis részéről. Mi megtettük a kötelességünket, elfogadtuk a sürgősségi rendeletet. Mi azt akartuk, hogy március elsejétől nőjön a gyerekpénz, de amíg nincs költségvetés, meg van kötve a kezünk” – magyarázta a miniszter.

Marius Budăi szerint a parlament gyorsított eljárásban tárgyalja meg újra a költségvetési törvényt. Ha pedig az államfő másodszor is megkapja a jogszabályt a parlamenttől, akkor már köteles lesz kihirdetni.

A munkaügyi miniszter nem tért ki arra, hogy az alkotmánybíróság alkotmányosnak nyilvánította ugyan a költségvetési törvényt, de szintén Klaus Johannis óvásának helyt adva alaptörvénybe ütközőnek minősítette az államháztartási hiány növelését célzó jogszabályt. A gyermeknevelési pótlék emeléséhez pedig előbb ezt a törvényt is korrigálnia kell a kormánynak vagy a parlamentnek. Erről itt olvashat részleteket.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?