Így oldható meg, hogy mégis nőjön a „gyerekpénz” már márciustól

A Nemzeti Liberális Párt (PNL) szerint már márciustól megemelhető a gyermeknevelési pótlék, ha a parlament ezen a héten elfogadja a törvénytervezetüket.

Mint ismert, a kormány korábban sürgősségi rendeletet fogadott el a „gyerekpénz” március elsejétől történő növeléséről. Csakhogy a jogszabály a költségvetési törvény hatályba lépéséhez kötötte az intézkedést. Liviu Dragnea szociáldemokrata pártelnök korábban be is jelentette: a pótlékot márciusban még nem tudják megemelni, mert az államfő az alkotmánybíróságra küldte a büdzséről szóló jogszabályt.

A PNL elnöke, Ludovic Orban szerdán bejelentette: kérik, hogy a képviselőház plénuma tűzze napirendre a gyermeknevelési támogatás növeléséről szóló liberális tervezetet, amely korábban megbukott a szenátusban.  A politikus szerint a törvénytervezetet már mielőbb tárgyalni kellene azért, hogy március 1-jétől hatályba léphessen. Ha ez megtörténik, a családok megemelt pótlékot kapnak, mert ez a jogszabály nem köti a költségvetési törvény sorsához a „gyerekpénz” növelését.

A liberálisok a törvénytervezetükben ugyanazt javasolják, mint amit a kormány sürgősségi rendelete is rögzít. E szerint 2019. március elsejétől havi 300 lejes gyermeknevelési pótlék jár 2 éves korig, és ugyanekkora összeget kapnak 18 éves korukig a fogyatékkal élők is. Szintén március elsejétől 150 lejre nő a 2 és 18 év közötti gyermekeknek, illetve a már nagykorú, de középiskolai tanulmányaikat végző vagy szakoktatásban részt vevő fiataloknak fizetendő havi összeg.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?